ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νικητής AI Hackathon
Ο νικητής βραβεύεται στο AI Hackathon από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιανουάριος 2025.

Μαθήτριες Γυμνασίου κέρδισαν ευρωπαϊκό βραβείο με συσκευή για το άγχος

Τέσσερις μαθήτριες από τα Χανιά δημιούργησαν τη συσκευή «Calmify AI» για τη μείωση του άγχους στη μελέτη, κερδίζοντας την πρώτη θέση και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του Skills Upload Jr Challenge.

Μία ομάδα τεσσάρων μαθητριών από τα Χανιά δημιούργησε τη συσκευή Calmify AI, μια καινοτόμο πρόταση που βοηθά τους μαθητές να αντιμετωπίζουν το άγχος της μελέτης. Με αυτή την ιδέα, οι μαθήτριες κατέκτησαν την πρώτη θέση εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του προγράμματος Skills Upload Jr Challenge.

Η συσκευή CALMify AI λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός που συμβάλλει στη διατήρηση της ηρεμίας και της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη, μικροελεγκτή, κάμερα και δημιουργικό προγραμματισμό, εντοπίζει σημάδια άγχους, όπως η στάση σώματος ή οι εκφράσεις του προσώπου, και ενεργοποιεί χαλαρωτική μουσική για να βοηθήσει τον μαθητή να ηρεμήσει.

«Ως μαθήτριες γυμνασίου αισθανόμαστε καθημερινά άγχος και πίεση για τα μαθήματα, τις εξετάσεις και τους βαθμούς. Έτσι δημιουργήσαμε την Calmify AI ώστε να βοηθάει τους μαθητές να ξεπερνάνε το άγχος τους», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μαθήτριες Εύα Γκολίκοβα, Ελευθερία Τζαγκαράκη, Αλεξάνδρα Παπαδογιωργάκη και Ζουλιέν Χαραλαμπάκη.

Όπως πρόσθεσαν, «θέλαμε να φτιάξουμε ένα εργαλείο που δεν θα βοηθά απλώς στο “τι να διαβάσω”, αλλά και στο “πώς θα νιώθω” όσο διαβάζω». Η συσκευή σχεδιάστηκε με στόχο να λειτουργεί ως υποστηρικτικός σύμμαχος του χρήστη, συμβάλλοντας στη μείωση του σχολικού στρες.

Η σημασία της διαχείρισης άγχους στους εφήβους

Ο επιβλέπων εκπαιδευτικός Άλκης Μπακαρός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το άγχος στις ηλικίες 12-15 ετών είναι «υπαρκτό και, σε αρκετές περιπτώσεις, αυξημένο». Όπως εξήγησε, οι μαθητές πιέζονται όχι μόνο από τις σχολικές απαιτήσεις, αλλά και από κοινωνικές προσδοκίες και την εικόνα που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το άγχος τους δεν είναι “υπερβολή”· είναι πραγματικό και αξίζει προσοχή. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, τα μαθήματα, οι εξετάσεις, αλλά και η συνεχής σύγκριση με άλλους, δημιουργούν μια πίεση που δεν ήταν τόσο έντονη παλαιότερα», σημείωσε ο κ. Μπακαρός.

Τόνισε επίσης ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην ψηφιακή ευημερία των νέων, ωστόσο η ουσιαστική διαχείριση του άγχους απαιτεί και άλλους παράγοντες: επικοινωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς, φυσική δραστηριότητα, ποιοτικό χρόνο χωρίς οθόνες και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Από τα Χανιά στην ευρωπαϊκή πρωτιά

Οι τέσσερις μαθήτριες της Γ’ γυμνασίου και ο επιβλέπων καθηγητής τους ξεκίνησαν την προσπάθεια από τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου στα Χανιά, συμμετέχοντας στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση. Στη συνέχεια, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τελικό του Skills Upload Jr Challenge, διαγωνιζόμενες με ομάδες από την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, και κέρδισαν την πρωτιά.

«Η πρώτη ευρωπαϊκή θέση για εμάς σημαίνει μεγάλη χαρά και περηφάνια. Δείχνει ότι η δουλειά μας αναγνωρίστηκε και ότι αν και μαθητές χωρίς κάποια εξειδίκευση μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό που ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη», ανέφεραν οι μαθήτριες.

Η επιτυχία αυτή, όπως τόνισαν, δεν ανταμείβει μόνο την καινοτομία, αλλά και την προσπάθεια να δοθεί απάντηση σε ένα «πραγματικό πρόβλημα»: τη διαχείριση του άγχους και των έντονων συναισθημάτων στην καθημερινότητα των νέων.

Παρότι η Calmify AI βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ιδέας, οι δημιουργοί της εκτιμούν ότι θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σχολείο, ώστε οι μαθητές να νιώθουν περισσότερη σιγουριά και λιγότερο άγχος. Μετά την ευρωπαϊκή αναγνώριση, θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των λειτουργιών της συσκευής, με στόχο να γίνει πιο προσβάσιμη και αποτελεσματική.

Πηγή φωτογραφίας: Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανίων Κρήτης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πανελλήνιος διαγωνισμός STEM: Ρομποτικές εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές συμμετείχαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM, παρουσιάζοντας ρομποτικές εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη που απαντούν σε σύγχρονες κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες.
τάξη με παιδιά διδασκαλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση παιδιών στο διαδίκτυο

Το ΚΜΟΠ και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο: Μαζί για τα Παιδιά» στις 14 Μαΐου, με στόχο την ενίσχυση γονέων και εκπαιδευτικών για ασφαλή ψηφιακή εμπειρία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόοδος με γνώση, σχέδιο και γρήγορα βήματα προς το αύριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του UNIC Athens, του παραρτήματος του πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν έξι σχολές και εννέα προγράμματα σπουδών.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο ενισχύει την ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες

Το Πεκίνο ενισχύει τις μεταρρυθμίσεις, επενδύει στην τεχνολογία και λαμβάνει μέτρα για το άνοιγμα και την αναβάθμιση του τομέα υπηρεσιών, με στόχο οικονομικά μεγέθη που θα αγγίξουν τα 100 τρισ. γιουάν μέχρι το 2030.
Εκκλησία στην Τήνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνές συμπόσιο στην Τήνο για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία στα νησιά

Η Τήνος θα φιλοξενήσει το Μάιο 2026 διεθνές συμπόσιο με στόχο ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά, συνδυάζοντας παράδοση, καινοτομία και εκπαίδευση, με τη συμμετοχή κορυφαίων σεφ και ειδικών από Ελλάδα και εξωτερικό.