ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
Το νερό ξεχειλίζει από φρεάτιο ύδρευσης λόγω ισχυρής βροχόπτωσης και πλημμύρας.

Οι φετινές βροχές, υπήρξαν οι ισχυρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων 30 ετών, με βελτίωση υπόγειων υδροφόρων σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όχι όμως και στις πεδινές περιοχές λόγω δεκαετιών υπεράντλησης. Στην Αττική η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Οι βροχοπτώσεις του υδρολογικού έτους 2025-2026 καταγράφονται ως από τις πιο σημαντικές των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπατακάκη, Διδάκτορα Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπολόνιας και Διευθυντή Υδατικών Πόρων Ι.Ε. Τα αποθέματα των υπόγειων νερών, ιδιαίτερα στους ασβεστολιθικούς υδροφόρους, έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη για το υδατικό ισοζύγιο της χώρας.

Ωστόσο, η ίδια εικόνα δεν παρατηρείται στους υπόγειους υδροφόρους των μεγάλων πεδιάδων, όπου η υπεράντληση μέσω γεωτρήσεων έχει προκαλέσει συσσωρευτικό έλλειμμα τα τελευταία 40 χρόνια. Το πρόβλημα αυτό παραμένει έντονο και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, παρότι σημειώθηκαν αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου –και σε μικρότερο βαθμό στην Υλίκη– τα στρατηγικά αποθέματα νερού δεν αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών. Η αυξανόμενη κατανάλωση στην πρωτεύουσα συνεχίζει να πιέζει τα υδατικά διαθέσιμα.

Αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι τουριστικές περιοχές, ειδικά τα νησιά, όπου οι τοπικοί υδατικοί πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στα μικρότερα νησιά, αλλά σταδιακά επεκτείνεται και στα μεγαλύτερα.

Στον τομέα της άρδευσης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού, η επάρκεια των τελευταίων ετών δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις των δικτύων. Η έλλειψη επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές οδηγεί σε σπατάλη πολύτιμων πόρων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη νερού στην ύδρευση ή την άρδευση οφείλεται κυρίως σε κακοδιαχείριση, με δύο βασικούς παράγοντες: την υπερκατανάλωση και τις σημαντικές απώλειες στα δίκτυα.

Ο κ. Σαμπατακάκης υπογραμμίζει ότι κάθε σχεδιασμός για νέα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων πρέπει να ακολουθεί τις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις. Η εξοικονόμηση και η σωστή διαχείριση του υπάρχοντος νερού αποτελούν προϋπόθεση για κάθε βιώσιμη στρατηγική στον τομέα των υδάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκκένωση κοινότητας στην Βαλένθια εξαιτίας πυρκαγιάς

Οι αρχές στη Βαλένθια διέταξαν εκκένωση της Γκάτοβα λόγω δασικής πυρκαγιάς από κεραυνό. Εκατοντάδες κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να φύγουν άμεσα, καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια, σύμφωνα με την RTVE.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Εκδηλώθηκε νέα φωτιά δυτικά της Μαδρίτης

Νέα φωτιά ξέσπασε δυτικά της Μαδρίτης, με εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Οι αρχές συνέστησαν σε 3.500 κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και προχώρησαν σε εκκενώσεις περιμετρικά της πόλης.
Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Ιστορικά χαμηλή η στάθμη της λίμνης Ζυρίχης από το 1951

Η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης έπεσε σε ιστορικό χαμηλό 75 ετών, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Περιβάλλοντος της Ελβετίας.
Σημαία Νέας Ζηλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουέλινγκτον: Νόμος προστατεύει επιχειρήσεις από δίκες για το κλίμα

Η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε νομοσχέδιο που εμποδίζει αστικές αγωγές κατά επιχειρήσεων για περιβαλλοντική βλάβη, με 67 ψήφους υπέρ και 53 κατά, απαντώντας σε προσφυγή Μαορί ακτιβιστή κατά έξι εταιρειών.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεκόρ χαμηλής στάθμης στους δύο μεγαλύτερους ταμιευτήρες λόγω ξηρασίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες λίμνες ταμιευτήρες των ΗΠΑ λόγω ξηρασίας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα στον ποταμό Κολοράντο που υδροδοτεί 40 εκατ. ανθρώπους και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.
Φωτιά στην Αττική
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάγκη για μικτά δάση λόγω της επέκτασης πυρκαγιών σε υγρές περιοχές

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Δασοκομίας καλεί για άμεση στροφή σε μικτά δάση, αντί για μονοκαλλιέργειες κωνοφόρων, ως απάντηση στις αυξανόμενες πυρκαγιές σε Γερμανία και Βέλγιο.