ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη

Μυτιληνιοί αιμοδότες ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη

Αιμοδότες από τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη, με στόχο να αιμοδοτήσουν για τους ηλικιωμένους του Μπαλουκλί. Παρά τα εμπόδια λόγω νόμου, στήριξαν τους Ρωμιούς, χάρισαν δώρα και υποσχέθηκαν να επιστρέψουν.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική πρωτοβουλία πραγματοποίησαν πρόσφατα οι εθελοντές αιμοδότες της Μυτιλήνης, ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να προσφέρουν αίμα για τις ανάγκες των ηλικιωμένων Ρωμιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα του Μπαλουκλί. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ζερβού, η δράση αυτή είχε πραγματοποιηθεί και το 2006, με τη συμμετοχή 25 αιμοδοτών, σε συνεργασία με τον διευθυντή του Γηροκομείου και το Ελληνικό Προξενείο. «Ήταν μια πολύ συγκινητική δράση και υποσχεθήκαμε ότι θα την επαναλάβουμε», σημείωσε η κ. Ζερβού.

Ωστόσο, λίγο πριν την αναχώρηση, τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν ότι η τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπει αιμοδοσία από ξένους υπηκόους που δεν κατοικούν στη χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο. Έτσι, το πρόγραμμα της αποστολής αναπροσαρμόστηκε, διατηρώντας όμως τον συμβολικό χαρακτήρα της υποστήριξης προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πόλης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι Μυτιληνιοί αιμοδότες επισκέφθηκαν το Γηροκομείο του Μπαλουκλί, όπου συνομίλησαν με τους ηλικιωμένους, τους προσέφεραν δώρα και ανανέωσαν την υπόσχεση να επιστρέψουν. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε από έντονη συγκίνηση και αίσθημα αλληλεγγύης.

Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν τα Ταταύλα, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εκεί Ρωμαίικης Κοινότητας – της παλαιότερης στην Κωνσταντινούπολη. Η Κοινότητα στεγάζεται σε ένα μεγάλο κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αναπτύσσει πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. «Συζητήσαμε με τους Ρωμιούς στα Ταταύλα για τη ζωή τους στην Πόλη, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δηλώσαμε την αλληλεγγύη μας και φυσικά θα ξαναπάμε...», ανέφερε η κ. Ζερβού.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Φανάρι, όπου οι αιμοδότες συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και προσευχήθηκαν μαζί του στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά τη συνάντηση, μετέφεραν τις ευχαριστίες του Συλλόγου για τη φιλοξενία και για τη συμβολή του Πατριάρχη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είσοδος νοσοκομείου Αττικόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττικόν: Υποχωρούν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από νοροϊό

Σημαντική μείωση της συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από νοροϊό διαπιστώνεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα και καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης.
Παιδιά με πορτοκαλί καπέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχική υγεία παιδιών: Αυξάνεται η ευαισθητοποίηση στη νέα γενιά

Το ΠΟΥ/Ευρώπης, μέσω του γραφείου στην Αθήνα, διοργανώνει εκδήλωση για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων στις 6 Ιουνίου 2026 στο Άλσος Κηφισιάς, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Κηφισιάς.
Εξέταση αίματος εργαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει Αλτσχάιμερ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Αιματολογική εξέταση ενδέχεται να εντοπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "The Lancet". Οι ερευνητές μέτρησαν βιοδείκτες σε 1.350 άτομα, συνδέοντας τα επίπεδά τους με λειτουργίες του εγκεφάλου.
Κουνούπι στο δέρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κουνούπια συνδυάζουν εντομοαπωθητικό με τροφή

Μελέτη δείχνει πως τα κουνούπια μπορούν να μάθουν να συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με το ενδεχόμενο φαγητού και να τσιμπούν πιο συχνά όσους το χρησιμοποιούν, χωρίς όμως να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση ΠΟΥ για κοινή δράση μετάβασης στη ΛΔ Κονγκό λόγω Έμπολα

Ο διευθυντής του ΠΟΥ ταξιδεύει στη ΛΔ Κονγκό, όπου η επαρχία Ιτούρι πλήττεται από νέα επιδημία Έμπολα. Καλεί για άμεση, συλλογική δράση, τονίζοντας πως η χώρα έχει νικήσει τον ιό 16 φορές και μπορεί να τα καταφέρει ξανά.
Είσοδος νοσοκομείου Αττικόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονική λειτουργία στο «Αττικόν» μετά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Αμέσως μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας στο «Αττικόν», ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, ενώ τα περιστατικά σχετίζονται με τον νοροϊό, που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.