Φώτο: Shutterstock

Ένα διαφορετικό πάρκο που διδάσκει την ανακύκλωση στο Ηράκλειο Αττικής

Στον χώρο που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Αττικής, επισκέπτες και μαθητές μπορούν να δουν «άχρηστα» αντικείμενα να ανακυκλώνονται και να γίνονται έργα τέχνης.

Ένα πρωτότυπο πάρκο με σαφείς περιβαλλοντικούς, καλλιτεχνικούς και κυρίως εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς, γεννιέται στο Ηράκλειο Αττικής. Πρόκειται για το «Πάρκο Ανακύκλωσης» το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα για το περιβάλλον που έχει καταρτίσει η δημοτική Αρχή της πόλης και που έχει αναλάβει να διαμορφώσει ο καλλιτέχνης Περικλής Περδικάρης, ο οποίος ειδικεύεται στο να μετατρέπει ανακυκλώσιμα υλικά σε έργα τέχνης.

Στόχος τόσο του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, όσο και του ίδιου του καλλιτέχνη, είναι να αποτελέσει το πάρκο αυτό ένα ανοιχτό σχολείο ανακύκλωσης, αλλά και δημιουργίας ταυτόχρονα, καθώς οι επισκέπτες αλλά και οι μαθητές, θα μπορούν μέσα στη φύση του πάρκου να βλέπουν διάφορα «άχρηστα» αντικείμενα, που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στους κάδους των σκουπιδιών επιβαρύνοντας το περιβάλλον, να επαναχρησιμοποιούνται, να ανακυκλώνονται κι έτσι να έχουν αποκτήσει νέα αξία ως χρηστικά αντικείμενα ή ως καλλιτεχνήματα.

«Μπορεί να γίνει ένα πάρκο υπαίθριας διδασκαλίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Περδικάρης και στη συνέχεια αντλεί από τη μνήμη του τις δικές του αναφορές, που δίνουν και μια εξήγηση για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα: «Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο πάρκο είχε πρωτογίνει στην Ολλανδία το 1958. Όμως για μένα αλλού βρίσκονται οι ρίζες. Στα σχολικά χρόνια, όταν το Ηράκλειο ήταν ένα χωριό και πολλές φορές βγαίναμε για μάθημα στην ύπαιθρο. Αυτό μας έφερνε σε άμεση επαφή με τη φύση, με τα ζώα, με τα έντομα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε τότε, αποκτούσαμε οικολογική συνείδηση. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε και τώρα. Να αποκτήσουν τα παιδιά μέσα σε ένα πάρκο, την αίσθηση του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης, να δημιουργήσουμε δηλαδή παιδεία ανακύκλωσης».

Ο κ. Περδικάρης χρησιμοποιεί ό,τι ανακυκλώσιμο υλικό μπορεί να πέσει στα χέρια του, από ξύλα και πανιά, έως μπουκάλια, γυαλιά, παλιές πεταμένες συσκευές, λάστιχα αυτοκινήτων κ.α., τα οποία ο ίδιος φροντίζει να τα μονώνει αμέσως με πιστοποιημένα υλικά, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο τονίζει πως το πιο βασικό υλικό είναι άλλο... «Η φαντασία! Αυτό είναι το πιο σημαντικό υλικό, να φανταστείς τι μπορείς να κάνεις ένα πλαστικό μπουκάλι για παράδειγμα. Και στη συνέχεια να το δημιουργήσεις. Μας λείπει η δημιουργία στην εποχή μας και θέλουμε και αυτό να το εμφυσήσουμε στα νέα παιδιά, που έχουν παραδοθεί σε μια τυποποιημένη ή εικονική δημιουργία, λόγω του ίντερνετ και γενικότερα της τεχνολογίας».

Το παρκάκι αυτό στήνεται στη διασταύρωση των οδών Ανατολής και Σουλίου και για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα είναι έτοιμο, ο Περικλής Περδικάρης απαντά: «Πάντα θα δημιουργείται κάτι καινούργιο, δεν θα τελειώσουν ποτέ οι δημιουργίες της ανακύκλωσης και προσωπικά προτιμώ τις εκπλήξεις. Ωστόσο, με το άνοιγμα των σχολείων πιστεύω ότι το Πάρκο Ανακύκλωσης θα είναι σε θέση να δεχτεί και τις πρώτες επισκέψεις».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικτυακός διαγωνισμός για την ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Οι νικητές, που θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης, θα λάβουν ως συμβολικό δώρο την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του ΕΟΑΝ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργανισμός Ανακύκλωσης: Δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτε

Το θέμα που παρουσιάζεται σε δημοσιεύματα αφορά το Σύστημα Εναλλακτικής Ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την έγκριση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της.