ΓΔ: 1372.85 -1.28% Τζίρος: 5.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα υπηρεσία του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα ακοής

Η καινοτόμος υπηρεσία θα λειτουργεί σε 30 σημεία σε κομβικά σημεία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ακούοντων ατόμων και ανθρώπων με προβλήματα ακοής.

Πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού βιντεοεπικοινωνίας (Relay service) για κωφούς και βαρήκοους στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Λαϊκό».

Παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου παρουσιάστηκε η καινοτόμος υπηρεσία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή δωρεάν τηλεδιερμηνείας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, από πιστοποιημένους διερμηνείς για κωφούς και βαρήκοους. Διερμηνείς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη νοηματική μέσω μιας ειδικής για βιντεοτηλεπικοινωνία εφαρμογής.

Από το 2019 οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένη από το ΕΙΚ πλατφόρμα στον υπολογιστή τους (την οποία  οι ενδιαφερόμενοι «κατεβάζουν» στα κινητά τους τηλέφωνα) και έτσι παρέχεται διερμηνεία εξ αποστάσεως σε κωφά και βαρήκοα άτομα σε όλη την Ελλάδα, είτε μέσω νοηματικής ή και μέσω γραπτού μηνύματος ή ακόμα και με χειλεανάγνωση, ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο καλών κωφός ή βαρήκοος. Με την υπηρεσία αυτή μπορούν να συνομιλούν πλέον ανεμπόδιστα στο τηλέφωνο με οποιονδήποτε ακούοντα, σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας, του ΕΙΚ και του υπουργείου Υγείας τέθηκαν σε λειτουργία 20 σταθμοί σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. 

Συνολικά στη χώρα μας, αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα έτος 30 σταθμοί σε κομβικά σημεία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως ΟΤΑ, Περιφέρειες, αεροδρόμια και μετρό. Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία relay προσφέρεται και μέσω εφαρμογής για smartphones και tablets.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης, η Διοικήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, Βενέττα Λαμπροπούλου, ο διοικητής του ΓΝΑ «Λαϊκό», Χρήστος Αντωνόπουλος και ο Προϊστάμενος της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Κώστας Μπληζιώτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τις 10 Μαΐου παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας αποφασίστηκε η παράταση για την άδεια ειδικού σκοπού όπως είχε προαναγγείλει πριν μερικές μέρες και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.
ypourgeio-ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνει διαχειριστής στο Ταμείο της Αγροτικής, στον εισαγγελέα ο φάκελος

Οι εποπτικές αρχές, προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και διαπίστωσαν σειρά ελλείψεων και παρεκκλίσεων στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.