ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Σήμα κινδύνου από την ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση τονίζοντας πως θα υπάρξει πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές.

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική παιδεία που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που θεωρούν οτι με αυτό το σχέδιο νόμου τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υποβαθμίζονται σε απλές επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της τόνισε πως ανοίγει τον δρόμο για φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι, «με το σχέδιο νόμου, αίρεται κάθε εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, από τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και από την εν γένει λειτουργία του ιδιωτικού σχολείου. Ταυτόχρονα, νομοθετείται, γεγονός πρωτοφανές, που υπερβαίνει ακόμη και την κοινή εργατική νομοθεσία, η μονομερής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκπαιδευτικού. Ενδεχόμενη ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής. Κυρίως, όμως, θα θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο της διαδικασίας της έκδοσης τίτλων σπουδών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πλήγμα στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές και να οξυνθούν οι ανισότητες» τονίζει η Συνομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούν, μέχρι σήμερα, το μοναδικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου τηρείται στοιχειωδώς η εκπαιδευτική και εργασιακή νομιμότητα.

«Αντί της αναβάθμισής τους, επιχειρείται η υποβάθμισή τους σε απλές, αμιγείς επιχειρήσεις, κόντρα στη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη. Εκτιμώντας ότι η ουσιαστική διαβούλευση μπορεί να επιλύσει προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει με τους φορείς της κοινωνίας έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για το όφελος του δημόσιου συμφέροντος και του χώρου της Παιδείας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί η ΓΣΕΕ

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ: Ξεκινά συγκοινωνιακή διασύνδεση της ΒΙ. ΠΕ Σίνδου με τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο gov.gr είναι διαθέσιμη η βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/Μαθήτριας

Οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές, μέσω μιας απλής και φιλικής διαδικασίας μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.