ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Επιχείρηση διάσωσης: Πάνω από 250 πολίτες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τονίζει τη δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης και απομάκρυνσης πολιτών από τις εστίες φωτιάς σε Καλαμάκι-Άγιο Βασίλειο, όπου Πυροσβεστική κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις για να προστατεύσει ζωές.

Σε μια απαιτητική και σύνθετη επιχείρηση διάσωσης και ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών από περιοχές που απειλούνταν άμεσα από τις φλόγες, προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττικοβοιωτία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η επιχείρηση διάσωσης και απομάκρυνσης πολιτών πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 31 Ιουλίου 2026 στην περιοχή Καλαμάκι - Άγιος Βασίλειος, στον Κιθαιρώνα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 31.07.2026 και ώρα 09:04 σε δασική περιοχή του Καλαμακίου - Αγίου Βασιλείου Κιθαιρώνα Βοιωτίας. Στις 09:37 εκδόθηκε προληπτικό μήνυμα απομάκρυνσης από το 112, ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες, εναέριες και πλωτές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο τόσο την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το Πυροσβεστικό Ταχύπλοο Πλοίο RAFNAR 22 κατέπλευσε πρώτο στον Άγιο Βασίλειο, ακολουθούμενο από το Πυροσβεστικό Πλοίο «ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ». Με την άφιξή τους ξεκίνησε άμεσα η απομάκρυνση πολιτών από την προβλήτα του οικισμού. Στην περιοχή βρίσκονταν ήδη πέντε ιδιωτικά σκάφη, τα οποία στη συνέχεια συνέδραμαν στη μεταφορά πολιτών σε ασφαλές σημείο. Επιπλέον, στην επιχείρηση συμμετείχαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος και δύο ρυμουλκά.

Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τις προσπάθειες κατάσβεσης εντός του οικισμού. Παρά το μήνυμα απομάκρυνσης από το 112, αρκετοί πολίτες παρέμειναν στην παραλία και αποχώρησαν αργότερα. Η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς διέκοψε την οδική πρόσβαση, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή αποχώρηση από ξηράς. Πυροσβέστες διενεργούσαν ελέγχους κατοικία προς κατοικία, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν παρέμενε σε κίνδυνο και μετέφεραν με ασφάλεια ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με μικρά παιδιά και κατοικίδια, υπό δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Συνολικά, δια θαλάσσης απομακρύνθηκαν 254 πολίτες από την προβλήτα του Αγίου Βασιλείου, εκ των οποίων 238 μεταφέρθηκαν στην παραλία Λιβαδόστρατα και 16 στον λιμένα Αντικύρων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης στον Άγιο Βασίλειο, παρών ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μαζί με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, στηρίζοντας τις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Αντίστοιχη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ και στο Πόρτο Γερμενό. Όπως επισημαίνεται, παρά το προειδοποιητικό μήνυμα του 112, όταν η πυρκαγιά εισήλθε στον οικισμό, πυροσβέστες που επέβαιναν στο Πυροσβεστικό Ταχύπλοο Πλοίο RAFNAR 22 προχώρησαν στην ασφαλή απομάκρυνση μίας τετραμελούς οικογένειας και μίας ηλικιωμένης από την παραλιακή περιοχή.

Η Πολιτική Προστασία σημειώνει ότι «η επιχείρηση στην Αττικοβοιωτία ανέδειξε τον διττό ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή που οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούσαν παράλληλα για τη διάσωση και την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Το 2027 θα προσληφθούν 600 νέοι πυροσβέστες θητείας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε στη «Βραδυνή» την πρόσληψη 600 πυροσβεστών φέτος και άλλων 600 το 2027. Τόνισε τη μείωση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων φέτος, αλλά και την ανάγκη επαγρύπνησης.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή η Ρόδος για την κακοκαιρία: Έτοιμες υπηρεσίες και εθελοντές

Σε ετοιμότητα παραμένει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Ρόδου λόγω πορτοκαλί συναγερμού για καταιγίδες. Η πρώτη βροχόπτωση δεν δημιούργησε προβλήματα, ενώ συνεχίζονται περιπολίες και έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Διαφανής έρευνα για την έκρηξη στην Πλάκα και έλεγχοι σε καταλύματα

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη εκφράζει θλίψη για τα θύματα στην Πλάκα, συλλυπητήρια στις οικογένειες, ευγνωμοσύνη σε διασώστες και ζητά άμεσους ελέγχους στα κτίρια και στήριξη των πληγέντων. Επισημαίνει ότι είχαν υπάρξει έγκαιρες προειδοποιήσεις.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για τον θάνατο πυροσβέστη σε επιχείρηση διάσωσης στη Ρόδο

Εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για το δυστύχημα στη Ρόδο που κόστισε τη ζωή πυροσβέστη. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε η ηγεσία του Σώματος.
Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τα στοιχεία για οχήματα, ηλικίες και κατανομή του Πυροσβεστικού Σώματος

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν στοιχεία για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος: από τα 4.407 οχήματα, τα 2.848 είναι άνω των 15 ετών, ενώ ο στόλος ενισχύεται με νέα οχήματα μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ως το 2028.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Άλσος Γαλατσίου, χωρίς ενεργό μέτωπο

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Άλσος Γαλατσίου, χωρίς ενεργό μέτωπο πλέον σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επιχειρούν 64 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων, 15 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει και ο Δήμος Ψυχικού.