ΓΔ: 2716.55 -0.36% Τζίρος: 39.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:38
Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας

Οι περιοχές που βρίσκονται σε Red Code από την Πυροσβεστική

Σε κατάσταση Red Code βρίσκονται αύριο, Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, η Αττική (μαζί με τα Κύθηρα), Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σε κατάσταση Red Code τίθενται από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 σημαντικές περιοχές της χώρας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η κατηγορία κινδύνου 4 υποδηλώνει πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής (μαζί με τη νήσο Κύθηρα), οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας (μαζί με τη Σκύρο) στη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας στο Βόρειο Αιγαίο, οι Κυκλάδες στο Νότιο Αιγαίο και η Αχαΐα στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως υπενθυμίζει η Πολιτική Προστασία, το Red Code σημαίνει πλήρη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών. Παράλληλα, δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης και υποστήριξης για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των παραπάνω περιοχών καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εξεταστούν ζητήματα ετοιμότητας και αντιμετώπισης των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, υπαίθριες ψησταριές, κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση αγρών.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί εστία πυρκαγιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. Για αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας και πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, διατίθεται η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση, εφαρμόζει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Προβλέπεται ενίσχυση των εναέριων και χερσαίων περιπολιών από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις συγκεκριμένες περιοχές τίθεται σε μερική επιφυλακή για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ταυτόχρονα, στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Πύραυλος Χούθι στην Τζαζάν: Δύο τραυματίες και ζημιές στη Σαουδική Αραβία

Βλήμα των Χούθι τραυμάτισε δύο άτομα και προκάλεσε ζημιές σε τζαμί, κτίρια και οχήματα στην Τζαζάν της Σαουδικής Αραβίας. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης απάντησαν με επίθεση σε Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο νομοσχέδιο για Κρατική Αρωγή και ψηφιοποίηση λόγω κλιματικής κρίσης

Δημοσιεύτηκε το νέο πλαίσιο μέτρων στεγαστικής αρωγής και ενισχύσεων για φυσικές καταστροφές. Προβλέπεται ενίσχυση της ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της κρατικής βοήθειας, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη και πιο άμεση για τους πολίτες.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στην Κόνιτσα με θέμα την πυρκαγιά, παρουσία Ευ. Τουρνά

Σε σύσκεψη στην Κόνιτσα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης συζητήθηκε η καταστροφή από τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά, η πορεία της κατάσβεσης και ο συντονισμός φορέων, με 200 άτομα να επιχειρούν στο δυσπρόσιτο δάσος της Τραπεζίτσας.
Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τα στοιχεία για οχήματα, ηλικίες και κατανομή του Πυροσβεστικού Σώματος

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν στοιχεία για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος: από τα 4.407 οχήματα, τα 2.848 είναι άνω των 15 ετών, ενώ ο στόλος ενισχύεται με νέα οχήματα μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ως το 2028.