ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας

Οι περιοχές που βρίσκονται σε Red Code από την Πυροσβεστική

Σε κατάσταση Red Code βρίσκονται αύριο, Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, η Αττική (μαζί με τα Κύθηρα), Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σε κατάσταση Red Code τίθενται από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 σημαντικές περιοχές της χώρας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η κατηγορία κινδύνου 4 υποδηλώνει πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής (μαζί με τη νήσο Κύθηρα), οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας (μαζί με τη Σκύρο) στη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας στο Βόρειο Αιγαίο, οι Κυκλάδες στο Νότιο Αιγαίο και η Αχαΐα στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως υπενθυμίζει η Πολιτική Προστασία, το Red Code σημαίνει πλήρη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών. Παράλληλα, δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης και υποστήριξης για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των παραπάνω περιοχών καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εξεταστούν ζητήματα ετοιμότητας και αντιμετώπισης των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, υπαίθριες ψησταριές, κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση αγρών.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί εστία πυρκαγιάς, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. Για αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας και πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, διατίθεται η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση, εφαρμόζει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Προβλέπεται ενίσχυση των εναέριων και χερσαίων περιπολιών από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις συγκεκριμένες περιοχές τίθεται σε μερική επιφυλακή για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ταυτόχρονα, στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προειδοποίηση της Επιτροπής Κινδύνου για ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε ξανά για τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που θα συνεχιστούν στη χώρα, με έμφαση στην Κρήτη όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες εντάσεις, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπειρίες Ελλήνων και Γάλλων πυροσβεστών σε Δυτ. Αττική και Νότια Γαλλία

Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες περιγράφουν την εμπειρία τους από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2026, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συνεργασία και τα κοινά στοιχεία που αντιμετώπισαν σε Ελλάδα και Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση διάσωσης: Πάνω από 250 πολίτες απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τονίζει τη δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης και απομάκρυνσης πολιτών από τις εστίες φωτιάς σε Καλαμάκι-Άγιο Βασίλειο, όπου Πυροσβεστική κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις για να προστατεύσει ζωές.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κόκκινο συναγερμό για πυρκαγιές αύριο η Αττική και άλλες 5 περιοχές

Η Πολιτική Προστασία θέτει σε συναγερμό (Red Code) την Αττική, τα Κύθηρα και τέσσερις περιφερειακές ενότητες Πελοποννήσου για αύριο Κυριακή, εξαιτίας πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4).
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Να είμαστε πλήρως έτοιμοι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες των πρόσφατων πυρκαγιών και κάλεσε σε εγρήγορση λόγω επικείμενων ανέμων, τονίζοντας τη σημασία σχεδιασμού βάσει των νέων επιχειρησιακών δεδομένων.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της Επιτροπής οι άνεμοι και η ζέστη των επόμενων ημερών

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον γγ Πολιτικής Προστασίας λόγω ισχυρών βόρειων ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται αύριο σε Θράκη, Αττική, Εύβοια, Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Κάσο-Κάρπαθο.