ΓΔ: 2682.01 1.59% Τζίρος: 222.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:36
Πυροσβέστης σε πυρκαγιά Κερατέας
Πυροσβέστης επιχειρεί κατάσβεση σε πυρκαγιά στην Κερατέα Αττικής, καλοκαίρι 2024.

Θεσσαλονίκη: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε Σίβηρη και Φούρκα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη φωτιά στη Σίβηρη Χαλκιδικής, καθώς ενισχύεται από δυνατούς ανέμους και έχει περάσει και στις δύο πλευρές του δρόμου. Κλειστοί δρόμοι, εκτροπές κυκλοφορίας και συνεχείς ενισχύσεις πυροσβεστών.

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Σίβηρη Χαλκιδικής το μεσημέρι, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να ενισχύονται συνεχώς. Οι ισχυροί άνεμοι, που ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτιάς, η οποία έχει περάσει και στις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν την προσέγγιση των εναέριων μέσων κατάσβεσης.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για μηνύματα από το 112, που αφορούν την ασφαλή απομάκρυνσή τους. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση». Η φωτιά μαίνεται και από τις δύο πλευρές του δρόμου Σίβηρης – Κασσάνδρας, ενώ έχουν διακοπεί οι κυκλοφορία στους κόμβους από Σίβηρη και Φούρκα, με την Τροχαία να προχωρά σε εκτροπές.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στο σημείο επιχειρούν 142 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 51 οχήματα. Μεταξύ αυτών, συμμετέχουν 12 πυροσβέστες με τρία οχήματα από τη Μολδαβία, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί εννέα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, με το ένα να λειτουργεί ως συντονιστικό. Στην επιχείρηση συμμετέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Κασσάνδρας, ενώ δύο επιπλέον μηχανήματα έχουν διατεθεί από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ).

Για τον συντονισμό των δυνάμεων μεταβαίνει στην περιοχή ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην παραλία Φούρκα επιχειρούν ένα ταχύπλοο και ένα πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος, τρία σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν κινητοποιηθεί για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το ΕΚΑΒ έχει αναπτύξει προσωπικό στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, το 112 έχει ηχήσει τέσσερις φορές για απομακρύνσεις κατοίκων:

1. Στις 15:48, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Φούρκα προς Σκιώνη.

2. Στις 15:48, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Σίβηρη προς Κασσάνδρεια.

3. Στις 15:09, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Σίβηρη προς Μόλα Καλύβα.

4. Στις 14:40, για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

Η περιοχή σήμερα βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).

Το δάσος όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είχε διασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2006 στην Κασσάνδρα, που είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοκεντρικού τμήματος της χερσονήσου. Στην περιοχή της Φούρκας βρίσκεται ο ΥΠΑΑΤ Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έξι συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία

Συνελήφθη 45χρονος στην Περαία με εξοπλισμό που έφερε σήματα αστυνομίας και ασυρμάτους, ένας εκ των οποίων ήταν συντονισμένος στη συχνότητα της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, έγιναν πέντε ακόμη συλλήψεις για διαφόρων ειδών παραβάσεις.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διάσωση τριών ανηλίκων από υπόγειο αγωγό από την Πυροσβεστική

Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, τρεις ανήλικοι μπήκαν σε υπόγειο αγωγό προκαλώντας κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Οι πυροσβέστες τούς έσωσαν και τους παρέδωσαν ασφαλείς στους γονείς τους.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση Πέλλας χωρίς ενεργό μέτωπο

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στα Άθυρα Πέλλας δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 20 πυροσβέστες, 10 οχήματα και εθελοντές.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έσβησε η φωτιά στην Άνω Βροντού Σερρών, χωρίς ενεργό μέτωπο

Η πυρκαγιά στην Άνω Βροντού Σερρών τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επιχείρησαν 15 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα, ελικόπτερο και υδροφόρες του Δήμου, ενώ είχε προηγηθεί κεραυνός.