Φώτο: Shutterstock

Αλλάζουν διατροφή οι Έλληνες, στροφή στα βιολογικά προϊόντα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πλέον πως ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 10% σε σχέση με το 2016.

Την σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για ολοένα και περισσότερους Έλληνες καταγράφει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Nielsen. Ειδικότερα, 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ποσοστό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 10% συγκριτικά με το 2016.

Λιγότερη ζάχαρη καταναλώνει το 42% των ερωτηθέντων, λιγότερα λίπη το 41% ενώ το αλάτι, οι υδατάνθρακες και η γλουτένη συμπληρώνουν την πεντάδα των «αμαρτωλών» συστατικών που οι Έλληνες σπεύδουν να αποφύγουν, αν και σε μικρότερα ποσοστά (26%, 13% και 12% αντιστοίχως). Στο πλαίσιο αυτό, τα βιολογικά προϊόντα φαίνεται ότι κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει έστω και ένα είδος αυτής της κατηγορίας τον τελευταίο μήνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας, σε δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών. Η στροφή στην υγιεινή διατροφή και η φροντίδα της υγείας συνιστούν τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι αναζητούν τα βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα με την Nielsen, με τα αυγά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και το γάλα να κατέχουν κυρίαρχη θέση στην επιλογή. Δυναμική παρουσιάζουν επίσης κατηγορίες όπως τα δημητριακά, οι χυμοί, το γιαούρτι και τα όσπρια.

Περαιτέρω, η έρευνα διαπιστώνει τόνωση της ζήτησης μελλοντικά σε κατηγορίες όπως το ψωμί, οι φρυγανιές και τα κράκερς. Το οργανωμένο λιανεμπόριο διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, με ποσοστό που αγγίζει το 72%, ιδιαίτερα στην κατηγορία των δημητριακών ενώ, ακολουθούν τα εξειδικευμένα καταστήματα με ποσοστό 44%.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας συγκαταλέγεται επίσης η καταγραφή σημαντικής αύξησης στο ποσοστό των Ελλήνων (39%) που αναφέρουν ότι είτε οι ίδιοι είτε κάποιος άλλος στο νοικοκυριό παρουσιάζει κάποια ευαισθησία, αλλεργία ή δυσανεξία σε ένα ή και περισσότερα συστατικά τροφών, με την λακτόζη και την γλουτένη να αποτελούν τα συστατικά εκείνα που αναφέρονται συχνότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Πραγματοποιεί ελέγχους σε κυλικεία σχολείων σε όλη τη χώρα

Με επείγον σήμα του ο ΕΦΕΤ ζητά από τις Περιφερειακές του υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους μαθητές προϊόντων από τα σχολικά κυλικεία, τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδανικές διατροφικές επιλογές για καλύτερες επιδόσεις τη νέα σχολική χρονιά

Για να μπορέσουν οι γονείς να «προωθήσουν» τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων στο σχολείο χρειάζεται σίγουρα οργάνωση και προγραμματισμός, κυρίως στο επίπεδο προμήθειας των τροφίμων και προετοιμασίας τους.