ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν εξετάζονται προς το παρόν πρόσθετα μέτρα για την Αττική

Φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση και αυτό είναι πολύ θετικό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην περιφέρεια της Αττικής απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως προς το παρόν υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης και «ελπίζουμε να τη διατηρήσουμε και να τη βελτιώσουμε».

«Εφόσον τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε άλλα. Είμαστε κατηγορηματικοί», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι «από το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις εποχικές ιώσεις και εκεί ενδεχομένως το Σύστημα Υγείας να πιεστεί», τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού. «Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το 2018 είχαν γίνει δύο εκατομμύρια εμβόλια, το 2019 έγιναν 3,1 εκατομμύρια και, για τη σεζόν αυτή έχουμε παραγγείλει 4,2 εκατομμύρια», είπε.  

«Έχουμε πει από την αρχή ότι τα μέτρα πρέπει να είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. Επίσης, δεν πρέπει να φέρνουν απέναντι κοινωνικές ομάδες. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού. Ιδίως όταν μιλάμε για ανθρώπους άνω των 65 ετών, που από μόνοι τους προσέχουν περισσότερο, γιατί καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από τους νεότερους συμπολίτες τους. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμόζουμε εκεί μέτρα δρακόντεια και αλλού να μην έχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Και αυτό θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανααφέρθηκε στον κατάλογο των μέτρων που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Επιτροπή των Ειδικών, τα οποία επανέλαβε ότι θα μπορούν να κλιμακώνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

«Στη φάση που είμαστε σήμερα, φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση. Αποφύγαμε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αποφύγαμε έναν κλυδωνισμό στο Σύστημα Υγείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται, και αυτό είναι πολύ θετικό. Μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με προσοχή και με εφαρμογή των μέτρων, θα πάμε καλύτερα», συμπλήρωσε. 

Επίσης, σημείωσε ότι λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού και λόγω των πολλών επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας, πριν από μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, υπήρχε πολύ μεγάλη αγωνία για το ενδεχόμενο επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. «Αυτό δεν έγινε. Και είναι θετικό. Έχουμε αναπτύξει κινητές μονάδες του ΕΟΔΥΥ, οι οποίες κάνουν ελέγχους για κορονοϊό σε διάφορες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και τα αποτελέσματα είναι σχετικά ικανοποιητικά. Αυτό μας κάνει να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι». 

Για την επίσκεψη Πομπέο

Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν εχθές με τη διατύπωση της «ιστορικής» συμφωνίας των Πρεσπών σε κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Πέτσας είπε πως «όταν ανταλλάσσονται κείμενα μεταξύ δύο αντιπροσωπειών, μπορεί να γίνει κάποιο λάθος, να υπάρξει μία αβλεψία. Το τελικό κείμενο είναι αυτό που έχει σημασία, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ορθές επαναλήψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Δίνεται σημασία σε αυτή τη λέξη γιατί έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο η υπόθεση».  

«Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της χώρας, όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Επομένως, δεν μπορεί να το εφαρμόζουμε αλά καρτ. Έχουμε Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και την εφαρμόζουμε. Σημασία έχει να είμαστε όλοι συνεπείς όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας. Και θα κοιτάμε μέσα από τα διάφορα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης των γειτόνων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό θα κάνουμε και αυτό λέει τελικά το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνει και πάρα πολλά άλλα κεφάλαια, από τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ενέργεια και την οικονομία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολικό lockdown ξανά για μια εβδομάδα, στόχος το άνοιγμα των σχολείων 11/1

Από αύριο Κυριακή, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Τέλος σε click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ, κλείνουν οι εκκλησίες. Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 09.00 το βράδυ.