ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, δήλωσε η εισαγγελέας

Διευκρινίσεις για τα περί αλλαγής πλεύσης έδωσε, εμβόλιμα στη διαδικασία των δευτετορολογιών, η εισαγγελέας. Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά.

Ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, με μια έκτακτη τοποθέτηση της Εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, εμβόλιμα στη διαδικασία των δευτετορολογιών

Η εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την χθεσινή σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση». 

Σημειώνεται ότι εχθές η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας τελικά να αναγνωριστεί ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για όλους όσοι κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την προϋπόθεση ότι δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Βέβαια, εξαίρεσε από την αναγνώριση ελαφρυντικού τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, για τον οποίο το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά

Σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων και πιθανότατα το βράδυ θα ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Όπως φαίνεται, η σημερινή συνεδρίαση, 455η της δίκης της Χρυσής Αυγής, θα είναι αυτή που θα κρίνει την «ανάλογη και δίκαιη τιμωρία» που επιτάσσει ο νόμος με την επιμέτρηση των ποινών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι εκτιμήσεις είναι πως σήμερα το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές και πως η 456η συνεδρίαση -πιθανότατα την Δευτέρα- θα είναι η πλέον κρίσιμη για τους καταδικασθέντες, καθώς τότε θα κριθεί το ζήτημα της φυλάκισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσή Αυγή: Μεγαλύτερες ποινές στην ηγετική ομάδα ζητά ο εισαγγελέας

Την έφεση άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος που ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για τις αναστολές

Εφόσον η απόφαση ανακοινωθεί σήμερα, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Αν ωστόσο το δικαστήριο θέλει να διασκεφθεί, η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το πρωί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η Εισαγγελέας για αναστολή σε όλους

Η Εισαγγελέας έδρας επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος είναι σύμφωνη με τον Νόμο, ενώ καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει.