ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρόταση Εισαγγελέα: 13 χρόνια στην «ηγεσία» της Χρ. Αυγής - Ισόβια σε Ρουπακιά

Η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης, ώστε αύριο το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ποινή κάθειρξης 13 ετών για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, πρότεινε η Εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την ποινή των ισοβίων για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν καθείρξεις 8 ετών στον καθένα, σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν έχουν ελαφρυντικό και 6 ετών σε εκείνους που έχουν. Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη 7 ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και 10 ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για 3 κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση 10 μηνών και για έναν κατηγορούμενο 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές, που έχουν ένταξη ζήτησε κάθειρξη 7 ετών για τον καθένα, γι' όσους δεν έχουν ελαφρυντικό. Σε όσους έχουν ζήτησε κάθειρξη 5 ετών.

Σημειώνεται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Υπενθυμίζεται πως το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη ΜπούκουραΧρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια).

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος. Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα). Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσή Αυγή: Μεγαλύτερες ποινές στην ηγετική ομάδα ζητά ο εισαγγελέας

Την έφεση άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος που ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για τις αναστολές

Εφόσον η απόφαση ανακοινωθεί σήμερα, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Αν ωστόσο το δικαστήριο θέλει να διασκεφθεί, η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το πρωί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η Εισαγγελέας για αναστολή σε όλους

Η Εισαγγελέας έδρας επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος είναι σύμφωνη με τον Νόμο, ενώ καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει.