ΓΔ: 1446.65 -0.14% Τζίρος: 30.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ιστορική απόφαση για κάθειρξη 13 ετών στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα. Ακολουθούν αποφάσεις για συγχώνευση ποινών και αναστολές. Κινητοποίηση στην ΕΛΑΣ για συλλήψεις.

Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Σημειώνεται ότι η ιστορική δικαστική απόφαση κινείται στα όρια της εισαγγελικής πρότασης.

Ειδικότερα, για τη διευθυντική ομάδα -Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάδης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής- καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών, με επιπλέον ποινές για κάποιους που είχαν και πλημμελήματα, καθώς και χρηματικές ποινές. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε κάθειρξη 10 ετών.

Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη -Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Δημήτριος Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης- επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών. Οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών. Οι πρώην βουλευτές που έλαβαν ελαφρυντικό -Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αβράμης-Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας και Νίκος Μίχος- καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών. Στους δύο τελευταίους επιβλήθηκαν και επιπλέον ποινές για πλημμελήματα.

Στους πυρηνάρχες Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, και Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, επιβλήθηκαν καθείρξεις 8 ετών και 6 ετών. Στο στέλεχος Ιωάννη Καζαντζόγλου επιβλήθηκε κάθειρξη 8 και 6 ετών.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και επιπλέον 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Σημειώνεται πως μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, θα ακολουθήσει το ζήτημα της συγχώνευσης, δεδομένου ότι μεταξύ των 57 υπάρχουν κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί ένοχοι για διάφορα αδικήματα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία των αναστολών, που θα κρίνει και το ποιοι τελικά θα οδηγηθούν στη φυλακή. Για αυτούς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα υπάρξει πρώτα η εισαγγελική πρόταση, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση της υπεράσπισης των μελών της Χρυσής Αυγής και τον τελικό λόγο της απόφασης θα έχει το δικαστήριο.

«Η αστυνομία είναι πανέτοιμη για τις άμεσες συλλήψεις στελεχών»

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσή Αυγή: Μεγαλύτερες ποινές στην ηγετική ομάδα ζητά ο εισαγγελέας

Την έφεση άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος που ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για τις αναστολές

Εφόσον η απόφαση ανακοινωθεί σήμερα, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Αν ωστόσο το δικαστήριο θέλει να διασκεφθεί, η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το πρωί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η Εισαγγελέας για αναστολή σε όλους

Η Εισαγγελέας έδρας επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος είναι σύμφωνη με τον Νόμο, ενώ καταφέρθηκε σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής για τις δηλώσεις τις οποίες προβαίνει.