ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας

Πάνω από 3.500 κλήσεις στη δυτ. Ελλάδα σε οχήματά που εμπόδιζαν την κίνηση πεζών και ΑμεΑ

Περισσότερες από 3.500 κλήσεις από την Αστυνομία, σε διάστημα οκτώ μηνών, σε οδηγούς οι οποίοι εμπόδιζαν με τα οχήματά τους την ελεύθερη κίνηση των πεζών και των ΑμεΑ.

Περισσότερες από 3.500 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχετικά με την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών, έχει βεβαιώσει σε οδηγούς η Αστυνομία από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Μάλιστα, 311 από τις παραβάσεις αφορούσαν στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι κυριότερες παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα είναι οι εξής:

  • 1.444 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους. *1.114 παραβάσεις για στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς.
  • 345 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια.
  • 233 παραβάσεις για στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από αυτές.
  • 311 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ, καθώς και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και νότιων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος, σχετικά με τις παραβάσεις σε ράμπες διάβασης και χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, είπε ότι «αντικατοπτρίζουν μία λυπηρή πραγματικότητα, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου με αναπηρία και δυσχεραίνει την απρόσκοπτη διέλευσή του.»

Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αναλογιζόμενοι ότι σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ δεν καλύπτουν τις ανάγκες, η παράνομη κατάληψή τους αποκλείει εντελώς το άτομο με αναπηρία.»

Αναφερόμενος στον ρόλο των πολιτών, ο Αντώνης Χαροκόπος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς, καθώς η προσβασιμότητα, ως αναφαίρετο δικαίωμα που προσφέρει ασφάλεια και ανεξαρτησία, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται συλλογική και ατομική ευθύνη.»

Επίσης, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας θέτει και το ζήτημα των ευθυνών της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας τα εξής: «Εάν το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ένας πολίτης, είτε άτομο με αναπηρία, είτε ηλικιωμένος, είτε γονέας με καροτσάκι, δεν είναι προσβάσιμο, πρωτίστως την ευθύνη την έχει η πολιτεία, η οποία με τους νόμους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει θα πρέπει να επιβάλει τις απαραίτητες κυρώσεις στους παραβάτες, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, θα πρέπει να υλοποιεί έργα καθολικής προσβασιμότητας.»

Στο μεταξύ, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχετικά με την ελεύθερη κίνηση των πολιτών, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους και για ηχορύπανση από δίκυκλα και αυτοκίνητα. Μάλιστα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν τουλάχιστον 70 παραβάσεις για ηχορύπανση από θορύβους που προκλήθηκαν από πάσης φύσεως οχήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έρευνα για δύο αστυνομικούς στην υπόθεση Χένρι Νόβακ

Το εποπτικό όργανο της βρετανικής αστυνομίας ερευνά δύο αστυνομικούς για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη σύλληψη του 18χρονου Χένρι Νόβακ, ο οποίος βρέθηκε μαχαιρωμένος και ψυχορραγούσε στο Σαουθάμπτον, προκαλώντας αντιδράσεις.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: 50χρονος συνελήφθη έπειτα από καταγγελία 18χρονης για βιασμό

Συνελήφθη 50χρονος στην Χερσόνησο μετά από καταγγελία 18χρονης Βρετανίδας για βιασμό σε ξενοδοχείο. Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν άμεσα τον δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών στην Αλβανία - Συλλήψεις από αστυνομία

Διαδηλωτές στην Αλβανία συνελήφθησαν βίαια επειδή πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών, διαμαρτυρόμενοι για νόμο που επιτρέπει πολυτελή ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές. Έρευνα για τη στάση της αστυνομίας ξεκίνησε.
Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Κένυα: Νεκρός και τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση

Νεκρός ένας άνθρωπος και δύο τραυματίες στο Ναϊρόμπι, όταν η αστυνομία πυροβόλησε κατά διαδηλωτών στη φτωχογειτονιά Μαθάρε, όπου κάτοικοι διαμαρτύρονταν για απαγωγές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έγινε χρήση δακρυγόνων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: 31χρονος συνελήφθη με κοκαΐνη, ροζ κοκαΐνη και κάνναβη

Στη Μύκονο συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράνομη διαμονή. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, χρήματα και κινητά, ενώ οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορίες σε τρία άτομα για σεξουαλικά εγκλήματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε υποθέσεις βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πορνογραφίας ανηλίκων στην Καλαμαριά. Κατηγορούνται δύο Έλληνες, 20 και 42 ετών, και ένας 41χρονος αλλοδαπός, με αφορμή περιστατικά σε βάρος ανήλικου.