ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χαμηλή η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες νηπίων και μαθητών

Τα εξαιρετικά ακριβή και πιστοποιημένα όργανα της επιστημονικής ομάδας, κατέγραψαν όλες τις υπάρχουσες πηγές ραδιοσυχνοτήτων στις οποίες εκτίθεται ένα άτομο.

Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέτρησε την έκθεση των παιδιών σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της περιοχής των ραδιοσυχνοτήτων (κεραίες κινητής, ραδιοφωνικές - τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.) σε περισσότερα από 1.000 σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές, σε ολόκληρη την χώρα, σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, κυρίως εκείνοι οι χώροι οι οποίοι απείχαν από κεραία εκπομπής, λιγότερο από 300 μέτρα.

Τα εξαιρετικά ακριβή και πιστοποιημένα όργανα της επιστημονικής ομάδας, κατέγραψαν όλες τις υπάρχουσες πηγές ραδιοσυχνοτήτων στις οποίες εκτίθεται ένα άτομο. Η έκθεση σε ακτινοβολία σε κάθε σημείο μέτρησης συγκρίθηκε με τα επιτρεπτά όρια έκθεσης όπως τα ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη-Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες ICNIRP (International Commission on Non‐Ionizing Radiation Protection) επικαιροποιημένα το έτος 2020.

Τα όρια αυτά της ICNIRP αυστηροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο και ελήφθησαν κατά 40% χαμηλότερα όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις θέσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, κυμαίνεται από 270 έως και 12.500 φορές κάτω από τα αυστηροποιημένα αυτά όρια ασφαλείας.
  • Η διάμεσος τιμή ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης στην Αττική είναι 7.300 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας, στη Θεσσαλία 10.000 φορές κάτω, στην Κεντρική Μακεδονία 3.200 φορές κάτω, στην Κρήτη 9.600 φορές κάτω και στην Πελοπόννησο 11.000 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κάππα, υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται από την επεξεργασία των μετρήσεων είναι τα εξής:

  • Η έκθεση των ανηλίκων ατόμων (τα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητα καθώς πρόκειται για αναπτυσσόμενους οργανισμούς) στο σύνολο των πηγών ραδιοσυχνοτήτων, σε οποιαδήποτε απόσταση από αυτές, είναι εξαιρετικά χαμηλές και ασήμαντες από βιολογική πλευρά.
  • Η απόσταση ενός ατόμου από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν αποτελεί κριτήριο για την υψηλή ή χαμηλή έκθεση του σημείου αυτού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Παρουσιάστηκαν σημεία μέτρησης με χαμηλότερες τιμές έκθεσης, παρότι ευρίσκονται πλησιέστερα σε σταθμούς βάσης σε σύγκριση με άλλα περισσότερο απομακρυσμένα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) η εκπομπή των κεραιών δεν έχει την ίδια ισχύ σε όλες τις περιπτώσεις και β) η εκπομπή μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι κατευθυντική δηλαδή προσανατολίζει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
  • Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γενικό συμπέρασμα το οποίο εξάγεται για την μέση συνεισφορά της κάθε πηγής ραδιοσυχνοτήτων στη συνολική επιβάρυνση του εκτιθέμενου ατόμου: χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσον όρο, τα μετεωρολογικά, στρατιωτικά και ναυτικά ραντάρ συνεισφέρουν σχεδόν κατά 50%, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κατά 30-40%, η κινητή τηλεφωνία κατά 10-20% και οι υπόλοιποι (Wi-Fi, αστυνομία, έρευνα διαστήματος, κ.α.) κατά 1-2%. Λιγοστές εξαιρέσεις παρατηρούνται φυσικά, για σημεία τα οποία ευρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και κεραίες, όπου όμως η έκθεση εξακολουθεί να παραμένει εκατοντάδες φορές κάτω από το όριο ασφαλείας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπίστηκαν 237 παράτυποι μετανάστες σε περιοχές των Κυθήρων

Οι αρχές εντόπισαν τα τρία σκάφη σε διάφορες περιοχές των Κυθήρων, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις πέντε ατόμων από Ρωσία και Τουρκία που φέρονται ως διακινητές. Εντυπωσιακή η αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύει την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 13.850 τα νέα voucher για διακοπές σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο

Tο πρόγραμμα North Evia-Samos Pass μπαίνει στην τρίτη φάση του, με τις αιτήσεις να ξεκινούν από 25 Αυγούστου. Η κάθε κάρτα χρηματοδοτεί τον δικαιούχο με 150 ευρώ για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια ή με 300 ευρώ για τη Σάμο, τον μήνα Σεπτέμβριο