ΓΔ: 1445.06 -0.25% Τζίρος: 26.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου που εμβόλισε το «Καλλιστώ»

Ο πλοίαρχος κρατείται ήδη στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου και θα οδηγηθεί αύριο στην εισαγγελία Πειραιά. Στο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Τη σύλληψη του Πολωνού πλοιάρχου του φορτηγού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ Maersk Launceston για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφύγης συγκρούσης, ζήτησε η εισαγγελία Πειραιά. Ο πλοίαρχος κρατείται ήδη στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου και θα οδηγηθεί αύριο στην εισαγγελία Πειραιά.

Στο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τη σύγκρουση και έκανε αλκοτέστ στους υπευθύνους και των δύο πλοίων τα οποία βγήκαν αρνητικά. Πληροφορίες αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του εμπορικού πλοίου αλλά και τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού όπου καταγράφονται οι κινήσεις αλλά και οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε θύματα» και τόνισε ότι το περιστατικό έγινε στα ανοιχτά του λιμανιού και με καλό καιρό, αναφέροντας την διεθνή πρακτική της ναυσιπλοΐας, «το μεγάλο πλοίο, πάντοτε προσέχει το μικρό».

Υπενθυμίζεται ότι από την σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και σημειώθηκε χθες περί τις 7:30 το πρωί. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πήρε κλίση αρκετών μοιρών προς τα δεξιά, και δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρύμνη του και έχει κοπεί σχεδόν στα δύο. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς έγινε η σύγκρουση των δύο πλοίων, ενώ και στα δύο πλοίο έχουν προκληθεί υλικές ζημιές.  Λόγω των ελαφρών υλικών από τα οποία ήταν κατασκευασμένο το σκάφος, πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα, το ναρκαλιευτικό δεν βυθίστηκε και ρυμουλκήθηκε πίσω στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Η καταστροφή στο «Καλλιστώ» θεωρείται ολική.

Σημειώνεται πως στο «Καλλιστώ», το οποίο είχε 27 άτομα πλήρωμα, παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης, ενώ στο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ανέφερε ότι την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίουτ με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ploio-limani-anemoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργίες των ναυτικών θα κρατήσουν δεμένα τα πλοία στα λίμάνια

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ζητά την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.