ΓΔ: 1391.87 0.78% Τζίρος: 81.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:58:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στο δικαστήριο τα «λειψά» αναδρομικά για 80.000 συνταξιούχους

Η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ενδεικτικό και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Για τις 15 Ιανουαρίου ορίστηκε η δικάσιμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και στην οποία συμπορεύτηκαν και οι Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ και ΟΑΣΑ.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ, σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) αποσβένονται  οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών».

Σημειώνεται ότι η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στην Ολομέλεια από την πρόεδρο του ΣτΕ, κυρία Ειρήνη Σαρπ, ενδεικτικό και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως στα ποσά που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων είχαν διαπιστωθεί απώλειες εκατοντάδων ευρώ που είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. 

Μάλιστα, το Δίκτυο Συνταξιούχων είχε παρουσιάσει παραδείγματα από μέλη που είναι υπολογισμένα βάσει ενημερωτικών καθώς και οριστικών συντάξεων όπου αναφέρονται και αναφέρονται πόσα χρήματα έπρεπε να λάβουν και πόσα κατατέθηκαν στην τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί Δημόσιο και ΕΦΚΑ δεν θέλουν να δοθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν πως η χώρα έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για τον φράχτη στον Έβρο και την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών ενώ έχει να διαχειριστεί και το κόστος της πανδημίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 1555 θα ενημερώνει τηλεφωνικά όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης

Πώς απλουστεύεται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Έσπασε το φράγμα των 25.000 εκκρεμών συντάξεων

Όπως ανέφερε επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα σε μια μόλις μέρα εκδόθηκαν 11.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες φτάνουν πλέον τις 30.000 από 65.000 που ήταν την περίοδο που ανέλαβε.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.