ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο στη διάρκεια του lockdown

Ευνοείται η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών.

Ηλεκτρονικά ή με ραντεβού θα γίνεται πλέον η εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες κατά την περίοδο της καραντίνας σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και προσδιορίζεται ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Αναφέρεται πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού.  Επίσης περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 - 15:00, 08:00 - 16:00, 09.00 - 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.

Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος στις δηλώσεις του κατά την αρχική παρουσίαση των μέτρων τόνισε κατηγορηματικά ότι το δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο ισχύει η καραντίνα και ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί και η υγεία των πολιτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εν όψει εκλογών τα δημοτολόγια περνούν στη ψηφιακή εποχή

Καταργούνται τα βοηθητικά βιβλία δημοτολογίου που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένος να τηρεί, σε έντυπη μορφή, ο εκάστοτε δήμος και καθιερώνεται η ψηφιοποίηση του δημοτολογίου, το οποίο εντάσσεται στο «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες

Το νομοσχεδίου για την «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους - πολίτη» θα εισάγει διατάξεις όπου εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με ενιαίο και ταχύτερο τρόπο, τόσο στις ψηφιακές υπηρεσίες του, όσο και στα σημεία φυσικής επαφής με τους πολίτες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2023

Ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών. Ένα φαινόμενο που θα εξαλειφθεί από το 2023 σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμβουλοι Ακεραιότητας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δημόσιο

Πέρα από θέματα σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης ο Σύμβουλος Ακεραιότητας παρέχει συμβουλευτική συνδρομή για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός και η σύγκρουση συμφερόντων.
telergasia, Tilergasia, Ergasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μοιραστούν το μπόνους παραγωγικότητας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Τί αλλάζει στην αξιολόγηση.