ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bike
Shutterstock

Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας

Ο δήμος Πατρέων προχωρά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, από την πλαζ της Αγυιάς, έως το νότιο πάρκο, με χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Δύο μεγάλα δίκτυα ποδηλατοδρόμων, το ένα στην παραλιακή ζώνη και το άλλο μέσα στο ιστορικό κέντρο, πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η Πάτρα, ενώ άμεσα τίθεται σε επαναλειτουργία το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αφού στην πρώτη εφαρμογή του, άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό ποδηλάτων .

Ειδικότερα, ο δήμος Πατρέων προχωρά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, από την πλαζ της Αγυιάς, έως το νότιο πάρκο, με χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, προγραμματίζεται από τον δήμο η κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων μέσα στην πόλη.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος έργων υποδομής Χρήστος Κορδάς, ο παραλιακός ποδηλατόδρομος θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου, δίπλα στην πλαζ, και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος - Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο νότιο πάρκο.

Αυτός ο νέος μεγάλος ποδηλατοδρόμος θα συνδέσει δύο χώρους αναψυχής, δηλαδή την πλαζ και το νότιο πάρκο, όπου εκεί ήδη υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, ενώ αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, αλλά και να το συνδέσει με το κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, θα είναι διπλής κυκλοφορίας και θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο, ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση.

Επίσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου εντάσσεται και η λειτουργία ποδηλατοδρόμων στις κεντρικές οδούς Αγίου Νικολάου, Αλ. Υψηλάντου, Κανάρη και Σισίνη.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Κορδάς, οι δρόμοι του κέντρου όπου θα υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, χαρακτηρίζονται ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Όπως εκτιμάται από τον δήμο, η λειτουργία του δικτύου των ποδηλατοδρόμων θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Σχετικά με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε, λειτουργούσαν, σε συνεργασία με την περιφέρεια, 11 σταθμοί με 70 ποδήλατα, ενώ ο αριθμός των κατόχων καρτών δωρεάν χρήσης έφθαναν τους 1.300.

Όμως, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν καταστροφές σε τρεις σταθμούς και έκλεψαν ποδήλατα, όπου μάλιστα κάποια από αυτά τα πέταξαν στη θάλασσα. Τώρα, ο δήμος Πατρέων πήρε την απόφαση να επαναλειτουργήσει άμεσα και εκ νέου δωρεάν τα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο - αφετηρία προς άλλο σημείο - προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία. Προϋπόθεση για τη χρήση του κοινόχρηστου ποδηλάτου, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία και η απόκτηση της προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήστη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές σε προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Όπως γνωστοποιήθηκε με σχετική ανάρτηση σύντομα πρόκειται να εκδοθεί τροποποίηση σε δύο προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία.
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακή τελετή λήξης για τις εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, σημείωσε ότι «το μεγάλο ταξίδι τού καρναβαλιού μας για το 2024 έφτασε στο τέλος του, αφού πρώτα έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στις γειτονιές τής πόλης και τις μετέτρεψε σε χώρους κεφιού».
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτινή ατμόσφαιρα στην Πάτρα από 20.000 μικρούς καρναβαλιστές

Έχοντας ως συμμάχους τον ανοιξιάτικο καιρό και την αστείρευτη καρναβαλική διάθεση, οι μικροί καρναβαλιστές «πλημμύρισαν» το κέντρο της Πάτρας, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα με τις πολύχρωμες, καλαίσθητες και ευρηματικές στολές τους.