ΓΔ: 1453.4 0.39% Τζίρος: 39.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
polutexneio-astynomia-avra-omonoi
Φώτο: Στέφανος Τσουλάκης / businessdaily

Ένταση, επεισόδια και προσαγωγές στην Αθήνα για το Πολυτεχνείο

Με ρίψη χημικών και χρήση αύρας απάντησε η αστυνομία στη συγκέντρωση διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας. Πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει ήδη 15 προσαγωγές ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας. Προπηλακισμό βουλευτών καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Ένταση αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ οι αύρες της αστυνομίας επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος που κινείται προς την Ομόνοια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματίας μέχρι αυτή τη στιγμή ενώ έχουν γίνει 15 προσαγωγές.

Οι αύρες της αστυνομίας κινούνται προς την πλατεία Καραϊσκάκη ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ένταση ανάμεσα στην αστυνομία και στους φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα. 

Έντονες ήταν οι διαβουλεύσεις για πάνω από μία ώρα μεταξύ γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και των αστυνομικών για την απελευθέρωση των συλληφθέντων νωρίτερα ενώ τουλάχιστον 1500 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή του Πανεπιστημίου.

«Δε λένε για ποιο λόγο τους χτυπάνε, τους έχουν με χειροπέδες. Προπυλακίστηκε ο Παφίλης. Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και μας μιλούν για τη δημόσια υγεία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας για να προσθέσει. «Έγινε επίθεση ενάντια σε συγκεκριμένους διαδηλωτές. Είναι εδώ η ΚΟ του ΚΚΕ» τόνισε ενώ αναφορικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε. «Έχουν δώσει εντολή σε κάποιους , αν τους έχουν δώσει εντολή, να κάνουν αυτά τα αίσχη.

Την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Ο κ. Πάφίλης κατήγγειλε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την απρόκληση επίθεση στους διαδηλωτές.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η κυκλοφορία των πεζών μπροστά από το Πολυτεχνείο. Η αστυνομία στέλνει τους διερχόμενους πεζούς από τους γύρω δρόμους.

Στην πορεία στην Αθήνα έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν «παρών» τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 – 1974), η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και άλλοι φορείς. Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθούν επίσης, με όλα τα μέτρα προστασίας, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Χίο.

Καθιστική διαμαρτυρία του ΜεΡΑ25

Με πλακάτ «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία», οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 ένανα πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου συνάντησαν φραγμό αστυνομικών. «Εκεί που αρχίζει η Πρεσβεία (των ΗΠΑ), τελειώνει η Δημοκρατία» αναφέρει το κόμμα, οι βουλευτές του οποίου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το μπλόκο των αστυνομικών.

https://twitter.com/mera25_gr/status/1328662069416169472

ΕΛΑΣ: Καταδικασθέν μέλος του Επαναστατικού Αγώνα ο οδηγός του ΙΧ με τα κοντάρια, κράνη και μάσκες στην οδό Σταδίου

Νωρίτερα έγιναν πάνω από 10 προσαγωγές ατόμων που θεωρούνται ύποπτα μετά από ελέγχους της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.  Ένας 34χρονος, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου που βρέθηκε φορτωμένο με κοντάρια, κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες, κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην οδό Σταδίου, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή, ο 34χρονος εντοπίστηκε στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται προληπτικά από το πρωί από την Αστυνομία, κατά την οποία προσήχθησαν και άλλα επτά άτομα, από διάφορα σημεία του κέντρου.

Το αυτοκίνητο με τα κατασχεθέντα, που οδηγούσε ο 34χρονος ανήκει στον πατέρα του. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζεται και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του. Ο 34χρονος είχε συλληφθεί το 2010 για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος μετά τη λήξη της 18μηνης προσωρινής κράτησης του, ενώ στη συνέχεια καταδικάστηκε συνολικά σε 46 χρόνια κράτηση για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωση, με εκτιτέα ποινή 25 χρόνια.

Τελικά την 1η Μαρτίου 2019 αφέθηκε ελεύθερος με τέσσερις περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα: Υποχρεωτική διαμονή στον τόπο διαμονής του, απαγόρευση απομάκρυνσης από αυτήν παρά μόνο με άδεια εισαγγελέα, υποχρεωτική εμφάνιση στο Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής του κάθε 1η, 10 και 20 κάθε μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Πώς τίμησαν την επέτειο τα κόμματα

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στεφάνι κατέθεσε στον χώρο του Πολυτεχνείου, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ και αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα, κατέθεσε στεφάνι. 

Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δηλώνοντας ότι «η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, την δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας». Τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική Πρεσβεία. Στην πορεία, στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις από τους διαδηλωτές, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα, διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως το Χίλτον, καθώς και στα δύο ρεύματα της οδού Πατησίων, από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια.

Σημειώνεται πως, με εντολή της Αστυνομίας, έκλεισαν νωρίτερα πέντε σταθμοί του μετρό και συγκεκριμένα, οι σταθμοί «Oμόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα»,  «Eυαγγελισμός» και «M. Μουσικής». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και σε αυτά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Πρόστιμο 300 ευρώ σε γυναίκα για κατάθεση λουλουδιού στο Πολυτεχνείο

Μια γυναίκα, η κ. Μαρία Κιούση, που εργαζόταν στην οδό Σολωμού, περίπου 100 μέτρα από το Πολυτεχνείο προσπάθησε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο όπου και οι αστυνομικοί της επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ. «Η εργασία μου βρίσκεται στα 100 μέτρα. Έρχομαι κάθε χρόνο. Σέβομαι την πανδημία και την υγεία των συμπολιτών μου, τηρώ τα μέτρα, φοράω μάσκα και ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στην πόρτα και να φύγω. Είμαι μόνη μου»  δήλωσε η ίδια.

Συγκέντρωση από 200 άτομα στην Πάτρα

Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μέλη αριστερών οργανώσεων, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων προχώρησαν σε συγκέντρωση, σύμφωνα με το patrastimes.

Ένταση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Ένταση επικράτησε στην Ά φοιτητική εστία του ΑΠΘ, όπου συγκεντρώθηκαν 50 άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, και βγήκαν από την Εστίας. Η ένταση διαλύθηκε γρήγορα μετά από την επέμβαση της αστυνομίας που βρισκόταν στο χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astinomia, polytexneio, poreia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δρακόντεια μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πάνω από 5.500 αστυνομικοί

Oι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν και με διμοιρίες από την περιφέρεια, ενώ ένα «δίχτυ ασφαλείας» θα απλωθεί πάνω από την Αθήνα, από την παραμονή - Τετάρτη 16 Νοεμβρίου - της επετείου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος: Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη ηρεμία και ευχαρίστησε τους πολίτες και την ΕΛΑΣ για την τήρηση της τάξης.
polutexneio-astynomia-avra-omonoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι λέει για τα επεισόδια στο κέντρο το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Κανένα όργιο αστυνομικής βίας απαντάει το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις κατηγορίες του ΚΚΕ για «όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής» νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
polytexneio, lockdown, metra, astinomia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δρακόντεια μέτρα για το Πολυτεχνείο, απαγόρευση συγκεντρώσεων

Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα οχήματα ρίψης νερού «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.