ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Για πρόωρη άρση των μέτρων προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι

Άκαιρη χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου ο επιδημιολόγος, Τ. Παναγιωτόπουλος, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη προτείνει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας, με άγνωστο το πότε θα ανακοινωθούν. 

Ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκη Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε όπως το καλοκαίρι. «Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό... Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε "όλα καλά" όπως το κάναμε το καλοκαίρι να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση», δήλωσε, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση, και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων.

«Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρη τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου. 

Αναφερόμενος στα εμβόλια είπε ότι θα διοχετεύονται λίγα λίγα και δεν θα είναι της ίδιας εταιρείας, «δεν θα διαλέγουμε». 

Το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά, με τις μάσκες, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή», πρότεινε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Υπάρχει σταθεροποίηση εδώ και δύο μέρες, αλλά είναι σταδιακή και δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πέλλα, που είναι ακόμα σε  δύσκολη θέση. Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά», δήλωσε στον ΑΝΤ1. 

Ερωτηθείσα για τον στόχο που θα φέρει την άρση της καραντίνας, η ίδια εκτίμησε το ότι είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου» και ξεκαθάρισε ότι «ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει, γιατί αναφέρεται σε δυο εβδομάδες πίσω».

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε εχθές ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας στην επόμενη εβδομάδα για τις αποφάσεις για άρση του lockdown και σκιαγραφώντας πως από δω και πέρα το σχέδιο δεν θα έχει αναλυτικές ημερομηνίες για όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

«Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε. 

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 τα νέα κρούσματα, με 562 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Καταγράφηκαν επιπλέον 101 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό στους 1.815 νεκρούς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.