ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μπουλντόζες στην Αθήνα για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στην κατεδάφιση 45 ερειπωμένων σπιτιών προχωρά άμεσα ο δήμος Αθηναίων, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα σε 1.400 κτίρια.

Στην κατεδάφιση 45 εγκαταλελειμμένων σπιτιών θα προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δημόσιο κίνδυνο από τα ετοιμόρροπα κτίρια, ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης που παραμένει άλυτο.

Παράγοντες του δήμου και της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για αυτά τα σπίτια -που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 1.400- λόγω της ανόδου της αγοράς.

Σε πρώτη φάση θα γκρεμιστούν 15 σπίτια από το δήμο Αθηναίων, σε μια εργολαβία πού έχει ήδη δοθεί μετά από διαγωνισμό. Στο επόμενο διάστημα, θα κηρυχθεί ένας δεύτερος διαγωνισμός για την κατεδάφιση ακόμα 30 εγκαταλελειμμένων σπιτιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αναλαμβάνεται και πάλι δράση, τονίζεται από τον δήμο.

Παρόλο που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από κάθε σεισμό ή κατάρρευση σπιτιών, δεν έχει αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Για τα διατηρητέα, που αποτελούν την πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος διάσωσης των διατηρητέων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ενώ το α' τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 41%, στην Ελλάδα η μείωση ήταν μόνο 21%. Περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται στα ακίνητα logistics, λιγότερα στα γραφεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχής άνοδος στις τιμές κατοικιών με αγοραστές από το εξωτερικό

Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος «υπερθέρμανσης» της αγοράς, απομακρύνεται το όνειρο απόκτησης στέγης για περισσότερα νοικοκυριά έως ότου βελτιωθούν η αγορά εργασίας και οι συνθήκες χρηματοδότησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του Πανθεσσαλικού στον Δήμο Βόλου

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ , κ. Στέφανος Δ. Βλαστός τόνισε ότι «στόχος της Εταιρείας, μέσα από τη συγκεκριμένη παραχώρηση, είναι η διασφάλιση της αξιοποίησης ενός σπουδαίου ολυμπιακού ακινήτου».
Ξενοδοχείο, Τουρισμός, πισίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας ψάχνουν μεγάλα funds στην Ευρώπη

Τεράστια κεφάλαια βρίσκονται σε αναμονή για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, αλλά είναι λίγες προς το παρόν οι συμφωνίες, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι ξενοδοχειακών μονάδων αρνούνται να πουλήσουν φθηνά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ξενοδοχεία γίνονται... πράσινα: Πώς επενδύουν στην αειφορία

Οι ταξιδιώτες ζητούν όλο και περισσότερο τα πακέτα βιώσιμων διακοπών και τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις. Ποιο είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.