Φωτο: Shutterstock

Μπουλντόζες στην Αθήνα για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στην κατεδάφιση 45 ερειπωμένων σπιτιών προχωρά άμεσα ο δήμος Αθηναίων, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα σε 1.400 κτίρια.

Στην κατεδάφιση 45 εγκαταλελειμμένων σπιτιών θα προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δημόσιο κίνδυνο από τα ετοιμόρροπα κτίρια, ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης που παραμένει άλυτο.

Παράγοντες του δήμου και της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για αυτά τα σπίτια -που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 1.400- λόγω της ανόδου της αγοράς.

Σε πρώτη φάση θα γκρεμιστούν 15 σπίτια από το δήμο Αθηναίων, σε μια εργολαβία πού έχει ήδη δοθεί μετά από διαγωνισμό. Στο επόμενο διάστημα, θα κηρυχθεί ένας δεύτερος διαγωνισμός για την κατεδάφιση ακόμα 30 εγκαταλελειμμένων σπιτιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αναλαμβάνεται και πάλι δράση, τονίζεται από τον δήμο.

Παρόλο που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από κάθε σεισμό ή κατάρρευση σπιτιών, δεν έχει αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Για τα διατηρητέα, που αποτελούν την πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος διάσωσης των διατηρητέων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στη σήραγγα «Λουμπάρδα»

Υπολογίζεται ότι σε μία περίπου εβδομάδα θα τελειώσουν οι εργασίες στην εξωτερική σήραγγα και θα ξεκινήσουν  οι αντίστοιχες εργασίες στην εσωτερική σήραγγα οι οποίες υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου 15 μέρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάση αναμονής για τη φοιτητική στέγη - Πού υπάρχουν ευκαιρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μείωση της τάξης από 5% έως 10% καταγράφεται σε διαμερίσματα που είναι παλαιά και όχι ανακαινισμένα τα οποία δεν είχαν μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι φοιτητές κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.