ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μπουλντόζες στην Αθήνα για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στην κατεδάφιση 45 ερειπωμένων σπιτιών προχωρά άμεσα ο δήμος Αθηναίων, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα σε 1.400 κτίρια.

Στην κατεδάφιση 45 εγκαταλελειμμένων σπιτιών θα προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δημόσιο κίνδυνο από τα ετοιμόρροπα κτίρια, ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης που παραμένει άλυτο.

Παράγοντες του δήμου και της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για αυτά τα σπίτια -που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 1.400- λόγω της ανόδου της αγοράς.

Σε πρώτη φάση θα γκρεμιστούν 15 σπίτια από το δήμο Αθηναίων, σε μια εργολαβία πού έχει ήδη δοθεί μετά από διαγωνισμό. Στο επόμενο διάστημα, θα κηρυχθεί ένας δεύτερος διαγωνισμός για την κατεδάφιση ακόμα 30 εγκαταλελειμμένων σπιτιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αναλαμβάνεται και πάλι δράση, τονίζεται από τον δήμο.

Παρόλο που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από κάθε σεισμό ή κατάρρευση σπιτιών, δεν έχει αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Για τα διατηρητέα, που αποτελούν την πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος διάσωσης των διατηρητέων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι και χωρίς την Golden Visa οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέα ενημέρωση και εξυπηρέτηση πλημμυροπαθών στη Λάρισα

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για όλα ακίνητα που επλήγησαν από πλημμύρες και λοιπές καταστροφές από 1/7/2023, με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
The Ellinikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» για νέα γραφεία στο Ελληνικό, «στήνεται» οικονομικό κέντρο

Η περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης δίπλα στο μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης προσελκύει αγοραστές οικοπέδων για νέα συγκροτήματα γραφείων. Αύξηση της τάξεως του 20% στα μισθώματα γραφείων «βλέπει» η αγορά.