ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μπουλντόζες στην Αθήνα για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στην κατεδάφιση 45 ερειπωμένων σπιτιών προχωρά άμεσα ο δήμος Αθηναίων, ενώ εκτιμάται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα σε 1.400 κτίρια.

Στην κατεδάφιση 45 εγκαταλελειμμένων σπιτιών θα προχωρήσει ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δημόσιο κίνδυνο από τα ετοιμόρροπα κτίρια, ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης που παραμένει άλυτο.

Παράγοντες του δήμου και της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για αυτά τα σπίτια -που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 1.400- λόγω της ανόδου της αγοράς.

Σε πρώτη φάση θα γκρεμιστούν 15 σπίτια από το δήμο Αθηναίων, σε μια εργολαβία πού έχει ήδη δοθεί μετά από διαγωνισμό. Στο επόμενο διάστημα, θα κηρυχθεί ένας δεύτερος διαγωνισμός για την κατεδάφιση ακόμα 30 εγκαταλελειμμένων σπιτιών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αναλαμβάνεται και πάλι δράση, τονίζεται από τον δήμο.

Παρόλο που το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από κάθε σεισμό ή κατάρρευση σπιτιών, δεν έχει αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Για τα διατηρητέα, που αποτελούν την πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος διάσωσης των διατηρητέων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LAMDA Development: Παραχωρεί το κέντρο ξιφασκίας για εμβολιαστικό κέντρο

Έχοντας ως γνώμονα των δραστηριοτήτων της την σταθερή πεποίθηση  ότι το «Ελληνικό» ανήκει στους πολίτες η Lamda Development τάσσεται στο πλευρό των αρμόδιων φορέων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
monumenta-ktiria-ethniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αρχιτεκτονική ιστορία της Αθήνας καταγράφεται από την MONUMENTA

Η MONUMENTA δημιούργησε ένα πληροφοριακό σύστημα που καταγράφει τα ιστορικά κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική ιστορία της πρωτεύουσας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσές» οι εκμισθώσεις ακινήτων σε εταιρείες για data centers

Με καταιγιστικούς ρυθμούς προχωρούν οι επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων και έχουν εξελιχθεί σε κορυφαία επιλογή για επενδυτές ακινήτων, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.