ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τραβάνε χειρόφρενο τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι τα μόνα δρομολόγια που εξαιρούνται από την στάση εργασίας του ΟΑΣΘ λόγω της πανδημίας. Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΘ Γ. Σκόρδα.

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας ώς τις 10 το πρωί, κατέρχονται τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Προαναγγέλλουν περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για «ανάλγητη και αδιάφορη στάση» προς το επιβατικό κοινό και τους ίδιους, και ζητώντας την παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργείων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται τα δρομολόγια της γραμμής 32Ν (σ.σ. που με αφετηρία τον Εύοσμο εξυπηρετεί τα νοσοκομεία Γεννηματά, Άγιος Δημήτριος, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο) και το υπηρεσιακό δρομολόγιο του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα οποία θα γίνονται κανονικά, «στο πλαίσιο της κατανόησης των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ κάνει λόγο για παροπλισμένα λεωφορεία -ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing-- στα αμαξοστάσια του Οργανισμού, ελλιπέστατη συντήρηση του στόλου των οχημάτων που είναι σε κυκλοφορία, κωλυσιεργία στη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και για μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έκαναν υπομονή όλο το προηγούμενο διάστημα, ευελπιστώντας πως κάτι θετικό θα προέκυπτε για την ανάταξη της πολύπαθους συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά «το ποτήρι ξεχείλισε». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων και ερωτηθείς για τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γεώργιος Σκόδρας, δήλωσε: «Η διοίκηση του ΟΑΣΘ μεριμνά για την ορθή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη φέρει 100 λεωφορεία και θα φέρει άλλα 100 στο επόμενο διάστημα, ώς τα τέλη του Ιανουαρίου. Κάποιους, η εξέλιξη του ΟΑΣΘ και η επόμενη ημέρα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τούς ξεπερνά. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Να σταματήσει «τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του επιβατικού κοινού» καλεί τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης«Είναι η ώρα να περάσουν από τα μεγάλα λόγια, στα στοιχειώδη έστω έργα. Η υπομονή πολιτών και εργαζομένων έχει πλέον εξαντληθεί», τονίζει ο κ. Γιαννούλης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την προειδοποιητική στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού για την προσεχή Δευτέρα.

«Η "ονειροχώρα" του ΟΑΣΘ, όπως μας την παρουσίασε ο κύριος Σκόδρας, ελάχιστη σχέση με την εικόνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού», σημειώνει, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- την ύπαρξη πλήθους «λεωφορείων - ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing -- τα οποία βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια για βλάβες κόστους ευτελών χρηματικών ποσών», έλλειψη φροντίδας για τη συντήρηση όσων λεωφορείων κυκλοφορούν, αδιαφορία για τα αιτήματα των εργαζομένων και μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών.

Σημειώνει ακόμη πως «στον ΟΑΣΘ, έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, τον Αύγουστο του 2019, σταμάτησε η εφαρμογή των όρων της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί η ΓΣΕΕ

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία στις 21 Μαΐου ενάντια στην ακρίβεια

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι, 14 χρόνια μετά τα μνημόνια, «όπου οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 40%, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής και οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ: Ξεκινά συγκοινωνιακή διασύνδεση της ΒΙ. ΠΕ Σίνδου με τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.