ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
koronoios, EODY, test
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το 86% των ασθενών με ήπια Covid-19 αναφέρουν απώλεια όσφρησης

Η μέση διάρκεια των προβλημάτων όσφρησης που ανέφεραν οι ασθενείς είναι σχεδόν 22 ημέρες, αλλά σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν είχε ανακτήσει πλήρως την όσφρησή του μετά από 60 ημέρες.

Η απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αποτελεί ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με ήπια Covid-19. Η οσφρητική δυσλειτουργία, με βάση τις αναφορές των ίδιων των ασθενών, εκδηλώνεται στο 86% -σχεδόν σε εννέα στους δέκα- όσων έχουν γενικότερα ήπια συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα στους ασθενείς με μέτρια Covid-19 (μόνο 4,5%) και σε εκείνους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (6,9%). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λεσιέν του Πανεπιστημίου Paris Saclay του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», μελέτησαν 2.581 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Η μέση διάρκεια των προβλημάτων όσφρησης που ανέφεραν οι ασθενείς είναι σχεδόν 22 ημέρες, αλλά σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν είχε ανακτήσει πλήρως την όσφρησή του μετά από 60 ημέρες.

Σε σχέση με τις υποκειμενικές αναφορές των ασθενών, τα ποσοστά απώλειας όσφρησης είναι μικρότερα, αλλά παραμένουν αρκετά υψηλά, μετά από αντικειμενική ιατρική εξέταση: Διαπιστώθηκαν στο 54,7% των περιπτώσεων ήπιας Covid-19 και στο 36,6% των περιστατικών μέτριας έως πολύ σοβαρής νόσου. Μετά από 60 ημέρες διαπιστώθηκε ιατρικά ότι το 15,3% και το 4,7% αυτών των ασθενών, αντίστοιχα, δεν είχαν ανακτήσει την κανονική αίσθηση της όσφρησής τους.

«Η οσφρητική δυσλειτουργία είναι σαφώς πιο συχνή στις ήπιες μορφές Covid-19 από ό,τι στις μέτριες ή κρίσιμες μορφές της νόσου, με το 95% των ασθενών να έχει ξαναβρεί την όσφρησή του έξι μήνες μετά τη λοίμωξη», δήλωσε ο Λεσιέν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Οι λόγοι που διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλός λόγω ανατιμήσεων σε προϊόντα όπως κρέας, καφές, τσάι, κακάο και σοκολάτα, σύμφωνα με ΕΚΤ. Αυτές συμβάλλουν πάνω από 50% στην αύξηση, παρά το ότι το βάρος τους είναι μικρό.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθώος πρώην μέλος διοίκησης ΔΣΘ για υπόθεση κακοδιαχείρισης στην πανδημία

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε πρώην μέλος διοίκησης ΔΣΘ για απιστία και υπεξαίρεση σχετικά με προμήθειες πανδημίας, λόγω έμπρακτης μετάνοιας και επιστροφής ποσών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλήρης αποκλεισμός δεξαμενόπλοιων προς και από Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social τον πλήρη αποκλεισμό όλων των πετρελαιοφόρων με κυρώσεις που μεταβαίνουν ή αναχωρούν από τη Βενεζουέλα, λόγω κατηγοριών για τρομοκρατία, λαθρεμπόριο και κατάχρηση πόρων.
Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη επιβεβαιώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Γαλλία

Νέα γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μείωσαν σημαντικά τη θνησιμότητα κατά 20-25% για 4 χρόνια, ενώ οι εμβολιασμένοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Χήρα καλείται να επιστρέψει 200.000€ σε ασφαλιστική

Χήρα Ιταλού καλείται να επιστρέψει 200.000€ σε ασφαλιστική, καθώς το εφετείο έκρινε ότι ο θάνατος από covid-19 δεν καλύπτεται ως "βίαιο περιστατικό". Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις ανάλογα με το συμβόλαιο και το επάγγελμα.