ΓΔ: 1424.89 0.52% Τζίρος: 59.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, EODY
Φωτο: SOOC

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για τρίτο κύμα πανδημίας με πολλά θύματα

Οι εικόνες που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων προβληματίζει τους επιστήμονες που προειδοποιούν οτι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, ενώ το ΕΣΥ είναι πολύ πιεσμένο.

Την πεποίθηση πως θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας όπου θα θρηνήσουμε πολλά θύματα εξέφρασαν επιστήμονες μετά την εικόνα που επικράτησε χθες ανήμερα των Θεοφανείων στις εκκλησίες, και σημειώνουν πως είναι πιθανό ακόμα και να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου να υπάρξει εκ νέου κλείσιμο εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως τα λύματα δείχνουν οτι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις του κορονοϊού, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και σε κρούσματα τις επόμενες μέρες και υπογράμμισε πως αν προστεθεί και το τι έγινε με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε σε πολλαπλάσιο βαθμό αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης επισημαίνοντας πως ζητήθηκε μια παραπάνω θυσία από τον κόσμο προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, όμως με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές πως αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος εξέφρασε την εκτίμηση πως «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» τονίζοντας πως «δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

Σημείωσε επίσης πως τώρα το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, και υπογράμμισε πως «έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ

Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου, για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο στις 20 του μήνα παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του σε ΜΕΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αντίδραση της Εκκλησίας στην απόφαση της κυβέρνησης για τις λιτανείες

Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου.