ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Proton Bank: Ένοχος μόνο για το αδίκημα της απιστίας ο Λ. Λαυρεντιάδης

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν οι καταδικασθέντες, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου.

Την καταδίκη συνολικά εννέα κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τα δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ της Proton Bank αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Οι εννέα – πέραν του Λ. Λαυρεντιάδη είναι δύο δικηγόροι και οκτώ στελέχη της τράπεζας – καταδικάστηκαν μόνο για το αδίκημα της απιστίας, ενώ αθωώθηκαν για τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 

Παράλληλα για τους υπόλοιπους 34 κατηγορούμενος το δικαστήριο αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή τους για όλες τις κατηγορίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι. 

Σε ό,τι αφορά τον Λ. Λαρευντιάδη κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών της διοίκησης της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν οι καταδικασθέντες, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου.

Οι κριθέντες αθώοι για την υπόθεση θεωρούν πως η απόφαση του δικαστηρίου τους δικαίωσε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος ενός εκ των αθωωθέντων: «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης.».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Ευάγγελος Βενιζέλος εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η κοινωνία ζητά ριζικές αλλαγές στο άρθρο 86 του Συντάγματος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικρίνει την κυβέρνηση για συγκάλυψη ευθυνών σε ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη, και σχολιάζει ότι η ΝΔ έχασε το 2019 την ευκαιρία να αλλάξει το άρθρο 86, παρά την κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαζαρίδης: Ο βασικός κρατούμενος για ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κουμπάρος του Ανδρουλάκη

Ο Μακάριος Λαζαρίδης σχολίασε στην πλατφόρμα "Χ" ότι η ποινική δίωξη κατά του "Φραπέ" συνδέεται με πρόταση της ΝΔ στην επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτοντας ερωτήματα στην αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ για τις προηγούμενες κατηγορίες τους.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανακρίθηκε ύποπτος για τη δράση «τουριστών πολέμου» στο Σαράγεβο

Στο Μιλάνο ανακρίθηκε ένας 80χρονος, ύποπτος ότι πλήρωσε για να πυροβολεί αμάχους στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετραετής φυλάκιση με αναστολή σε ηθοποιό για βιασμό και απόπειρες βιασμού

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχο 43χρονο ηθοποιό για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Επιβλήθηκε ποινή 4 ετών με αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η αστυνομία και η Δικαιοσύνη χειρίζονται τις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνισε ότι η αστυνομία ενήργησε σωστά στο ΑΠΘ, με σχεδόν 300 προσαγωγές και διαδικασία ταυτοποίησης. Όσοι κριθούν ένοχοι θα τιμωρηθούν, ενώ προβλέπονται κυρώσεις και για φοιτητές δράστες.