ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γόρδιος δεσμός το ανθυγιεινό επίδομα στο Δημόσιο

Άλλη μια παράταση έδωσε η κυβέρνηση στις εργασίες της επιτροπής που θα αποφασίσει ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

«Παράταση ζωής» παίρνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα, έως τα τέλη Ιουνίου της επόμενης χρονιάς.

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, εγκρίθηκε η συγκεκριμένη παράταση, έτσι ώστε να έχει η αρμόδια επιτροπή τον απαραίτητο χρόνο, να πραγματοποιήσει και κύρια, να τεκμηριώσει, τις που πρόκειται να προβεί, στο εν λόγω επίδομα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά παράταση που παίρνει η λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος. Αρχικά, η Επιτροπή έπρεπε να έχει παραδώσει το πόρισμά της, έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε το περιθώριο στην Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα, ο διάδοχός του, Γιώργος Σταϊκούρας, προτίμησε να δώσει άλλους οκτώ μήνες παράταση, διαβλέποντας ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων στο δημόσιο τομέα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ποιες όχι.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ το μήνα, ανάλογα το επάγγελμα. Αυτό που πρέπει να καθορίσει η Επιτροπή είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα υπάγονται ή όχι οι ειδικότητες και οι κλάδοι στο επίδομα αυτό. Ο κίνδυνος που υπάρχει για τους εργαζόμενους είναι σε κάποια επαγγέλματα το επίδομα να κοπεί, ενώ σε κάποια άλλα θα συνεχίσει να χορηγείται.

Πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση» που θα πρέπει να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο, όταν λάβει το σχετικό πόρισμα. Με την παράταση που δόθηκε, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση: «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου»

Την έκθεση οργανώνει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει μέχρι 12 Μαΐου. Παρουσιάζεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2024 η δυνατότητα μετάβασης στο ΤΕΚΑ

Η παράταση αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Πώς μπορούν να αιτηθούν οι ασφαλισμένοι αλλαγή ασφαλιστικού φορέα.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Νάρκη» στην Επαγγελματική Ασφάλιση το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Τα σωματεία εργαζομένων στην Eurobank και στην Alpha Bank σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει.