ΓΔ: 818.74 0.21% Τζίρος: 63.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γόρδιος δεσμός το ανθυγιεινό επίδομα στο Δημόσιο

Άλλη μια παράταση έδωσε η κυβέρνηση στις εργασίες της επιτροπής που θα αποφασίσει ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

«Παράταση ζωής» παίρνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα, έως τα τέλη Ιουνίου της επόμενης χρονιάς.

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, εγκρίθηκε η συγκεκριμένη παράταση, έτσι ώστε να έχει η αρμόδια επιτροπή τον απαραίτητο χρόνο, να πραγματοποιήσει και κύρια, να τεκμηριώσει, τις που πρόκειται να προβεί, στο εν λόγω επίδομα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά παράταση που παίρνει η λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής, ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος. Αρχικά, η Επιτροπή έπρεπε να έχει παραδώσει το πόρισμά της, έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε το περιθώριο στην Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα, ο διάδοχός του, Γιώργος Σταϊκούρας, προτίμησε να δώσει άλλους οκτώ μήνες παράταση, διαβλέποντας ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια ποιες κατηγορίες επαγγελμάτων στο δημόσιο τομέα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ποιες όχι.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα κυμαίνεται από 35 έως 150 ευρώ το μήνα, ανάλογα το επάγγελμα. Αυτό που πρέπει να καθορίσει η Επιτροπή είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα υπάγονται ή όχι οι ειδικότητες και οι κλάδοι στο επίδομα αυτό. Ο κίνδυνος που υπάρχει για τους εργαζόμενους είναι σε κάποια επαγγέλματα το επίδομα να κοπεί, ενώ σε κάποια άλλα θα συνεχίσει να χορηγείται.

Πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση» που θα πρέπει να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο, όταν λάβει το σχετικό πόρισμα. Με την παράταση που δόθηκε, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες ταυτότητες: Ισχυροί «μνηστήρες» για το μεγάλο έργο των 515 εκατ. ευρώ

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Διαγωνισμός εντός του έτους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε με ασφάλεια τη βόλτα μας σε μπαρ και εστιατόρια

Ανοιχτά καφέ, μπαρ και εστιατόρια δίνουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς μπαίνουμε στη «νέα κανονικότητα». Οδηγίες και συμβουλές ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας αλλά να παραμείνουμε ασφαλείς.