ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ydrogono-wwf
Φώτο: Shutterstock

WWF Ελλάδας & Ισπανίας ζητούν ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Οι WWF Ελλάς και WWF Ισπανίας έστειλαν κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Την οριστική ακύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τα οποία έχουν ήδη παραιτηθεί ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες πετρελαϊκές εταιρίες, την απαγόρευση προκήρυξης νέων διαγωνισμών και τη συνολική επανεξέταση της βιωσιμότητας του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων υπό τα νέα δεδομένα ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οργανώσεις WWF Ελλάς και WWF Ισπανίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, το νέο στρατηγικό πλάνο της Repsol για την πενταετία 2021 - 2025 προβλέπει θεαματικές αλλαγές, όπως η σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των εξορύξεων. Αυτό το πλάνο  επηρεάζει τρεις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο και Ιωάννινα) και θέτει πλέον επιτακτικά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,  

Τον Νοέμβριο του 2020 η Repsol παρουσίασε το νέο της στρατηγικό πλάνο προβλέποντας θεαματικές αλλαγές, όπως η σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των εξορύξεων. Τ

ο νέο αυτό πλάνο που αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της Repsol στη διαδικασία μετασχηματισμού της σε μία ενεργειακή επιχείρηση μηδενικού άνθρακα έως το 2050, επηρεάζει τρεις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο και Ιωάννινα).  Πρωτίστως όμως, θέτει πλέον επιτακτικά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων. 

Η Repsol δεν είναι μόνη. Ήδη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να πετύχουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, και θα πρέπει συνεπώς να αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κλάδου προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης στο εγγύς μέλλον. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα αφανές ευτύχημα για τη χώρα μας.

Μπορεί να μας απαλλάξει από ένα σημαντικό κίνδυνο έκθεσης σε μη οικονομικά αποδοτικά έργα με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ένταση άνθρακα, ενώ δίνει το έναυσμα για να ξανασυζητηθεί από μηδενική βάση η προοπτική των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στη μετά Covid-19 εποχή. Για να γίνει όμως αυτό, η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, καλείστε να πάρετε γενναίες και ανατρεπτικές  αποφάσεις, όπως πράξατε με την περίπτωση του λιγνίτη.  

Το παράδειγμα της Ισπανίας, που εμφανίζει ομοιότητες με την περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα διδάγματα. Ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Ισπανία ξεκινούσε ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, πλέον φιλοδοξεί να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο που θέτει στόχο 100% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής (70% έως το 2030), απαγορεύει κάθε νέα έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της, και βάζει τα θεμέλια για την αναστολή των παραχωρήσεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

Τον περασμένο μήνα η ισπανική κυβέρνηση έβαλε στο αρχείο τις τελευταίες τέσσερις αιτήσεις για άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Λέοντος, μίας σημαντικής περιοχής για τα κητώδη. Θυμίζουμε εδώ την τεράστια παγκόσμια σημασία της Ελληνικής Τάφρου για τα κητώδη.  

Το 2021 βρίσκει τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αλλά τα επιτεύγματα της επιστήμης και οι πρόσφατες εξελίξεις στην κλιματική διπλωματία προσφέρουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Tον περασμένο Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσατε για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού κλιματικού στόχου σε τουλάχιστον 55% έως το 2030, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε στόχο ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2060.

Ο Πρόεδρος Biden με την ανάληψη των καθηκόντων του, επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και ανακοίνωσε γενναίες αποφάσεις, όπως η ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Keystone και η αναστολή της παραχώρησης ομοσπονδιακών εδαφών και υδάτων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα, οι τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι για να χτίσουν ένα μέλλον μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, υποκινούμενοι όχι μόνο από την απειλή της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις νέες οικονομικές ευκαιρίες που η αντιμετώπισή της γεννά.  

Υπό αυτό το πρίσμα, οι υδρογονάνθρακες – όπως και ο λιγνίτης – είναι ασύμβατοι με τα εθνικά συμφέροντα και τις οικονομικές και κλιματικές μας προτεραιότητες. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να ακυρώσετε οριστικά όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από τα οποία έχουν ήδη παραιτηθεί ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες εταιρίες, να μην προκηρύξετε νέους διαγωνισμούς και να επανεξετάσετε τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων από μηδενική βάση υπό τα σημερινά, νέα δεδομένα.  

Ως WWF, θα στηρίξουμε το δύσκολο έργο σας να χτίσετε μία ανθεκτική οικονομία με μέτρα που προστατεύουν το κλίμα και παράγουν αξία. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστείτε

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτάσεις επανασχεδιασμού «καθαρών» λογαριασμών ενέργειας από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στις αρμόδιες αρχές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το περιβαλλοντικό κόστος της καθυστερημένης πράσινης μετάβασης

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια καθυστερεί σε πολλούς τομείς που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες CO2, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία από τα κράτη στο θέμα αυτό.
Fotia, Pirkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ρεύμα η Σαμοθράκη λόγω των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, η πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου που τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν το νησί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρέχει» η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στα τέλη του 2023 θα ενεργοποιηθούν οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα τροφοδοτείται αρχικά από μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Στα 17,78 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης.