ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Κρήτη

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το έργο να έχει προϋπολογισμό αξίας 30,9 εκατ. ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο, μετά την έγκριση της χρηματοδότησής του. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και τη μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, καθώς και το σημαντικότερο στο πλαίσιο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ. O κεντρικός στόχος του είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων που θα θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, καθώς και ανάκτηση και η επαναχρησιμοποποίηση των απορριμμάτων.

Για την ένταξη της ΜΕΑ στο Υ.Με.Περ.Α.Α. συζήτησαν το μεσημέρι στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας ενώ και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, εξήγησε ότι η ένταξη αυτή συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του Flyover

Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και κίνησης των δικύκλων και ο τονισμός της οριζόντιας σήμανσης διαβάσεων, αρχικά γύρω από τα σχολεία και τους κεντρικούς οδικούς άξονες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο βρώσιμο δάσος με 750 δέντρα

Σε αυτή την ξεχωριστή «πράσινη» εμπειρία μπορούν να συμμετέχουν και οι δημότες, στους οποίους την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί το πρώτο βρώσιμο δάσος που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Στρεμπενιώτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος προκαλεί η φθορά των ελαστικών

Το ζήτημα ήδη προβληματίζει και τις ίδιες τις εταιρείες κατασκευής ελαστικών, οι οποίες αναζητούν λύσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων από τα ελαστικά και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.