ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη Κρήτη

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το έργο να έχει προϋπολογισμό αξίας 30,9 εκατ. ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο, μετά την έγκριση της χρηματοδότησής του. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και τη μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, καθώς και το σημαντικότερο στο πλαίσιο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ. O κεντρικός στόχος του είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων που θα θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, καθώς και ανάκτηση και η επαναχρησιμοποποίηση των απορριμμάτων.

Για την ένταξη της ΜΕΑ στο Υ.Με.Περ.Α.Α. συζήτησαν το μεσημέρι στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας ενώ και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, εξήγησε ότι η ένταξη αυτή συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

amorgos-psarades-αμοργός-ψαράδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμοργόραμα: Οι αλιείς της Αμοργού «ψαρεύουν» πλαστικά από τη θάλασσα

Το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» αποτελεί μία πρωτοβουλία που στηρίζει και απαρτίζει ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και έχει ως στόχο να οργανώσει την αλιεία με βιώσιμο τρόπο για τη θαλάσσια ζωή και για τους ανθρώπους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίθετες 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διατάξεις για περιοχές Natura

Οι οργανώσεις ζητούν την απόσυρση άρθρου του νομοσχεδίου των Γωεργιάδη - Σκρέκα με το οποίο προβλέπεται η θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» εντός προστατευόμενων περιοχών.