ΓΔ: 876.8 0.42% Τζίρος: 1.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kontozamanis, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κοντοζαμάνης: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για επιβολή νέων μέτρων

Ο αναπληρωτής υπ. Υγείας υποστήριξε ότι το κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ τόνισε ότι το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί «έσχατη λύση».

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, προκειμένου να αποφασιστεί ή όχι η επιβολή νέων πιο αυστηρών μέτρων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. 

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις βασιζόμενη στην εισήγηση των ειδικών. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών και προσθέτοντας ότι «συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού».

Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Μέσα στα μέτρα που θα αξιολογηθούν βρίσκεται και το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο φαντάζει ως έσχατη λύση και απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες μετάδοσης», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, καθώς κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης είναι και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί, όχι όμως σε ανησυχητικά επίπεδα. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μην φτάσει στα άκρα του».

Μεγάλο θέμα προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός, ωστόσο όποιος γιατρός ή νοσηλευτής επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει δεκτός κατά προτεραιότητα. «Το νούμερο των υγειονομικών που εμβολιάστηκε δε μας ικανοποιεί», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού βρίσκεται, από την άλλη μεριά, «σε πάρα πολύ καλό σημείο», ενώ έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν λάβει την πρώτη. Την ίδια στιγμή, αναμένονται και καινούργια εμβόλια, ενώ η ΕΕ προχωρά και στην αδειοδότηση επιπλέον εμβολίων. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ικανότατο ποσοστό του πληθυσμού που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει ο τουρισμός». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι οδοντίατροι αντιδρούν στα υποχρεωτικά rapid test των ασθενών

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθ. Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς rapid test οι ασθενείς σε οδοντιατρεία - ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα. Ομοίως και οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάζεται επέκταση της «τρίτης δόσης» και στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».