ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
refugees
Shutterstock

Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο χορήγησης ασύλου από τους «Γιατρούς του Κόσμου»

Ανησυχία για διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο εκφράζουν οι «Γιατροί του Κόσμου», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί οι αλλαγές αυτές να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Αρνητικοί παρουσιάζονται οι «Γιατροί του Κόσμου» στις καινούργιες συνθήκες χορήγησης ασύλου που δημιουργεί το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ, υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιο «να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ήδη αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα».

Ακόμα, οι «Γιατροί του Κόσμου», παρουσιάζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, «οι οποίοι είναι εξ' ορισμού μία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού» και προσθέτουν ότι η «πρόβλεψη της παρατεταμένης διοικητικής κράτησης στο σχέδιο νόμου είναι μία ανησυχητική συνθήκη για την κατάσταση της υγείας των αιτούντων άσυλο».

Επιπροσθέτως, τονίζουν ότι τα αναθεωρημένα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου «ενδέχεται να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση μεταναστών δίχως έγγραφα, οι οποίοι ωστόσο θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας».

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «θέτει σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος και είναι τελικά και οικονομικά επιζήμιο για τα εγχώρια συστήματα πρόληψης, υγείας και κοινής ωφέλειας».

Τέλος, η δημιουργία λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδικίες και κινδύνους».

Η οργάνωση, που συμμετείχε στη διαβούλευση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, ζητάει τη δημιουργία «ενός ενιαίου, σύγχρονου και δίκαιου συστήματος ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη σχετική αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 113% των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στους 219 οι συλληφθέντες του τελευταίου τριμήνου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατατέθηκε το ν/σ για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έκταση δικαιοδοσίας του ΥΕΘΑ η νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Την αντίθεσή του στη δημιουργία της νέας δομής εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της», σημειώνει.