ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kostas-skrekas-energeia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στα τέλη καλοκαιριού προανήγγειλε ο Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα λαμβάνονται υπόψη η ηλικία κατασκευής του κτιρίου και ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης.

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που ανέφερε οτι θα έχει αλλαγές ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα στον ΔΕΔΔΗΕ την υπογειοποίηση των καλωδίων, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ ενώ προχωράει και η ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε «το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών μας οδήγησε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση του νέου "Εξοικονομώ - Αυτονομώ". Εως το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινώσουμε το νέο ακόμη πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στην προσπάθεια μας να μειώσουμε το περιβαντολλογικό αποτύπωμα των νοικοκυριών και την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προυπολογισμού».

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ο υπουργός εξηγεί ότι «στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης, οι βαθμοημέρες - δηλαδή οι ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης - θα λαμβάνονται υπόψη, μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια, για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Μέσα από αυτή τη σημαντική δράση στοχεύουμε, επίσης, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, δε θα ισχύσει πια το σύστημα fist in - first serve (ένταξη με σειρά προτεραιότητας), αλλά σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα θεσπιστούν νέα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξη των δυνητικά ωφελούμενων. Σημειώνεται ότι υπήρχαν πολλά παράπονα για το σύστημα της ένταξης ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης, καθώς μάλιστα αρκετά γραφεία μηχανικών χρησιμοποιούσαν ειδικό software αυτόματης συμπλήρωσης των αιτήσεων και έπαιρναν το προβάδισμα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να εντάσσονται στο πρόγραμμα και αυτοί.

Επίσης, εξετάζεται και η αναθεώρηση του ύψους των επιδοτήσεων καθώς και η ένταξη στο πρόγραμμα πρόσθετων επιλέξιμων παρεμβάσεων. Στις αλλαγές που σχεδιάζονται εξετάζεται να ενταχθούν και πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων, όπως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του έργου, σε συνεργασία με την ΕΜΥ (βαθμοημέρες) και το ποσοστό βελτίωσης του οικήματος, ενώ είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές και στα εισοδηματικά κριτήρια.

Για την υπογειοποίηση των καλωδίων, ο κ. Σκρέκας αναφέρει πως «έχουμε θέσει στον ΔΕΔΔΗΕ ως προτεραιότητα την υπογειοποίηση των καλωδίων στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης βλαβών ή ατυχημάτων κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Γιατί μπορεί τον χειμώνα να υπάρχει κίνδυνος μπλακάουτ στο δίκτυο από χιονοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και αντίστοιχα το καλοκαίρι από πυρκαγιές. Προωθούμε ένα έργο με αρχικό προυπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο μέρος του έχουμε προτείνει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα επιταχύνουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, με επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Pirkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ρεύμα η Σαμοθράκη λόγω των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, η πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις δύο βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου που τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν το νησί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω κακοκαιρίας

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στις γραμμές που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στην Αττική, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένουν και επτά οικισμοί στην Εύβοια.