ΓΔ: 2481.03 0.86% Τζίρος: 243.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:39
earthquake-larisa-seismos
Φωτο: Shutterstock

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

O καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για έναν σχεδόν «δίδυμο σεισμό», με αυτόν που σημειώθηκε χθες.

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας σημειώθηκε στις 20.38 όπως ανακοίνωσε εκ των μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα - Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση απόψε στον Βόλο, αλλά και στη Δυτική Θεσσαλία εξ αιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “ σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο αυτοκίνητο σεισμού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στα δυτικά ανοιχτά του Μεξικού

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Μεξικού με επίκεντρο 116 χλμ. νοτιοδυτικά της Γκουασάβε, Σιναλόα και εστιακό βάθος 5 χλμ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πλησιάζουν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Οι νεκροί από τους σεισμούς 7,2 και 7,5 βαθμών στη Βενεζουέλα στις 24 Ιουνίου ξεπέρασαν τους 1.900, με 10.571 τραυματίες. Πάνω από 50.000 αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων, αναφέρει ο Χόρχε Ροδρίγκες.
Κουτιά Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει δύο κλιμάκια εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό και σκυλιά Κ9 στη Βενεζουέλα, για έρευνα, διάσωση και υγειονομική υποστήριξη στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.
Σεισμός καταγραφικό γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πάνω από 58.000 κτίρια κατέρρευσαν από σεισμό, δείχνουν δορυφόροι

Ο διπλός σεισμός στη Βενεζουέλα προκάλεσε τουλάχιστον 1.719 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους και ζημιές ή καταστροφή σε περίπου 58.870 κτίρια, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία που ανέλυσε η NASA.