ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Kostopoulos
Φωτο: ΑΠΕ

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε ο σημαντικότερος τραπεζίτης της μεταπολιτευτικής περιόδου. Διοίκησε από το 1973 την Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως, μετέπειτα Alpha Bank, διατηρώντας ενεργό ρόλο έως το 2014.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος. Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος λάτρευε την τέχνη και την ιστιοπλοϊα. Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στην μοναχοκόρη του, ζωγράφο, την οποία απέκτησε με τη κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα» Ελευθέριου Μουζάκη.

Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.

Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη). 

Γιάννης Στουρνάρας: «Άκουγε, δεν έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ, συμβούλευε»

Σε παρέμβαση του στον ραδιοσταθμό Θέμα Radio 104,6, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τόνισε:

«Η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος που με ό,τι ασχολήθηκε πέτυχε. Θα έλεγα πραγματικά ένας Πατριάρχης για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και πολύ περισσότερο από αυτό. Ένας ευπατρίδης, ένας πατριώτης που αγαπούσε πολύ  την πατρίδα του, που ασχολήθηκε πολύ με την ιστορία της πατρίδας του και που έπρεπε να τον ακούς πάντα. Είχε μία σωστή άποψη και μία νηφαλιότητα. Άκουγε, δεν έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ, συμβούλευε. Αυτά τα λόγια έρχονται στο μυαλό μου.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι όλη η ιστορία του του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μαζί του είχα συνεργαστεί αρκετά. Θυμάμαι μαζί και με τον μακαρίτη τον Θόδωρο Καρατζά όταν είμασταν στο Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών από το 2000  μέχρι το 2004. Ο Θόδωρος Καρατζάς ήταν Πρόεδρος, ο Γιάννης Κωστόπουλος Α’ Αντιπρόεδρος κι εγώ Β’ Αντιπρόεδρος. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και τη θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία. 

Θυμάμαι το πρώτο του τηλέφωνο. Δεν γνωριζόμασταν πολύ καλά. Γνωριστήκαμε πολύ καλά το 1998. Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες (ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) όπου μετά από μακρά προεργασία και διαπραγμάτευση, είχαμε πετύχει μία επιθυμητή κεντρική ισοτιμία για να μπει η Ελλάδα στο Ευρώ. Θυμάμαι ότι ο Γιάννης με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε: ¨Δεν γνωριζόμαστε πολύ καλά, αλλά οφείλω να σας πω ότι είναι η πρώτη υποτίμηση απ’ ότι γνωρίζω, και έχω διαβάσει πολύ οικονομική ιστορία. Μας πιάσατε στον ύπνο". Έτσι ακριβώς. Δεν το περίμενε κανείς, δεν το ήξερε κανένας. Σας λέω την άποψη του πλέον έγκυρου εκείνη την εποχή τραπεζίτη». 

Απαντώντας σε ερώτηση για την τραπεζική κρίση και τις διαφορές με εκείνη την περίοδο σημείωσε: «Ενώ για τις περισσότερες χώρες η κρίση ήταν τραπεζική, στην Ιρλανδία για παράδειγμα, στην Ισπανία ως ένα βαθμό, στην Κύπρο, η Πορτογαλία ήταν κάπου στη μέση, στην Ελλάδα ήταν η κρίση που προήλθε από το δημόσιο τομέα και μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Τώρα βέβαια μιλάμε με το όφελος της στερνής γνώσης και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στην Ελλάδα η κρίση προήλθε από το δημόσιο, από το κράτος, από τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα που οδήγησαν σε μία κρίση χρέους, και ως κρίση χρέους μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, αν μου επιτρέπεται να πω την έκφραση, δεν έφταιγε, δεν ήτανε το τραπεζικό σύστημα η αιτία της Ελληνικής κρίσης. Ήταν δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο και οι  αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που είχαν κατά καιρούς ληφθεί που οδήγησαν σε πολύ μεγάλα ελλείματα και άρα σε μία κρίση χρέους που μεταφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα. Διότι όταν το Δημόσιο μιας χώρας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, έχουν και οι τράπεζες που κρατούν τα ομόλογά του, η κρίση δημιουργεί ύφεση, η ύφεση δημιουργεί κόκκινα δάνεια, έτσι ακριβώς πέρασε η κρίση από το Δημόσιο προς τις ελληνικές τράπεζες. Απ’ ότι θυμάμαι, ο ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών ποτέ δεν ξεπέρασε μιάμιση φορά το ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες ήταν επτά, και οκτώ, και εννιά φορές το ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι στην Ελλάδα είχαμε τραπεζική φούσκα».

«Με τον Γιάννη Κωστόπουλο είχαμε επαφή μέχρι πέρσι, τρώγαμε αρκετά συχνά. Ήταν ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος. Δεν νομίζω να είχαμε κάποια διαφωνία για το πώς εξελίχθηκε το τραπεζικό σύστημα, δεδομένης της κρίσης. Δεν μπορούσες να κάνεις άλλα πράγματα. Βασικός στόχος ήταν να εξασφαλισθούν οι καταθέσεις μέσα στη διάρκεια της κρίσης και αυτό το πετύχαμε. Από κει και πέρα όλα τα άλλα ήταν δευτερεύοντα. Πετύχαμε τον βασικό στόχο, να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, δεν κινδυνεύσαμε ποτέ ουσιαστικά με τα μέτρα που είχαμε πάρει. Διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό».

Ένωση Τραπεζών: «Εξαιρετική η συμβολή του στην πρόοδο του τραπεζικού συστήματος»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤ πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη την απώλεια του Ιωάννη Κωστόπουλου, και επιθυμεί να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών της ΕΕΤ στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Αποφάσισε, επίσης, να προβεί σε δωρεά στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ως μικρή ένδειξη σεβασμού στο σπουδαίο έργο του.

Ο εκλιπών, υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το σύγχρονο επιχειρείν και επάξια χαρακτηρίστηκε ως ο «πατριάρχης των τραπεζιτών».  Η μακρά του θητεία ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank ανέδειξε τις σημαντικές του αρετές και ικανότητες, και την εξαιρετική του συμβολή στην πρόοδο του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Ιωάννης Κωστόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από το 2004 έως το 2005 ενώ το έτος 2018, στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ΕΕΤ, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την πολυετή ανεκτίμητη  προσφορά του στην οικονομική ζωή του τόπου».

B. Ψάλτης: «Ο Κωστόπουλος ήταν o μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης»

Το δικό τους «αντίο» στον Γιάννη Κωστόπουλο, είπαν με ανακοίνωσή τους ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο πρόεδρος του ΔΣ, Βασίλης Ράπανος και το ΔΣ. Παράλληλα, λήφθηκε η απόφαση οι σημαίες της εταιρίας στα κεντρικά γραφεία και σε όλα τα καταστήματα του ομίλου να κυματίζουν μεσίστιες, μέχρι την κηδεία του εκλιπόντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε ο πλέον επιφανής Έλληνας συνομιλητής των κορυφαίων εμπορικών τραπεζιτών σε Ευρώπη και Αμερική. Αναλυτικά ανέφερε:

«Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν o μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης. Με το έργο του καθόρισε τη σύγχρονη ιστορία της Alpha Bank και αναμόρφωσε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Πρότυπο εμπνευσμένου ηγέτη και δάσκαλος ζωής για όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε και να συνεργασθούμε μαζί του. Οραματιστής στη σύλληψη των ιδεών και τολμηρός στην εφαρμογή τους. Φύσει αισιόδοξος και πρωτοστάτης της συνεχούς βελτίωσης και αλλαγής. Ανθρώπινος και προσιτός προς όλους τους συνεργάτες του. Υπήρξε ο πλέον επιφανής Έλληνας συνομιλητής των κορυφαίων εμπορικών τραπεζιτών σε Ευρώπη και Αμερική. Στο πρόσωπό του συνυπήρχε η σύνεση αλλά και η επιχειρηματική τόλμη, ο ρεαλισμός και το όραμα, η ενόραση για το μέλλον του κλάδου αλλά και η βαθιά πατριωτική ευθύνη. Δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση, ακόμα και με προσωπικό κόστος, προκειμένου να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση τη σωστή στιγμή. Τον ενδιέφερε η πρόοδος του συνόλου και οι κινήσεις του είχαν πάντα θεσμικό και ενωτικό χαρακτήρα. Όλοι ΜΑΖΙ, η οικογένεια της Alpha Bank είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών του Γιάννη Κωστόπουλου. Στέκομαι με σεβασμό και μοιράζομαι μαζί σας τη δέσμευση να τιμήσουμε την παρακαταθήκη του για μια Τράπεζα που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να πρωταγωνιστεί».

πρόεδρος του ΔΣ, Βασίλης Ράπανος ανέφερε: «Η μεγάλη οικογένεια της Alpha Bank αποχαιρετά σήμερα, με ανείπωτη θλίψη και βαθύ πόνο, τον άνθρωπο που με «λογισμό και μ’ όνειρο» δημιούργησε την Τράπεζά μας και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομική ζωή της Ελλάδας. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι στην ALPHA BANK νιώθουμε ορφανοί. Αγαπητέ Γιάννη, Ξεκίνησες σπουδάζοντας ναυπηγική, έκφραση της αγάπης σου για τη θάλασσα. Όταν όμως κλήθηκες να αναλάβεις τη διοίκηση της τότε Τράπεζας Πίστεως, απέδειξες ότι είχες όραμα, και μοναδικές διοικητικές δεξιότητες. Μέσα σε λίγα χρόνια μετασχημάτισες μια μικρή τράπεζα σε βασικό πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. Ψύχραιμος, σταθερός και μαχητικός, με σκληρή δουλειά, με την ικανότητα να επιλέγεις άριστους συνεργάτες και μακριά από τη δημοσιότητα, δημιούργησες έναν όμιλο που έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Σε μια χώρα που δύσκολα αναγνωρίζεται η επιτυχία των ανθρώπων εν ζωή, υπήρξες τυχερός. Η αναγνώριση του έργου σου είναι καθολική, όχι μόνο από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, αλλά κυρίως από τον απλό άνθρωπο. Η λέξη ALPHA BANK είναι για το μέσο Έλληνα ταυτισμένη με το όνομα Γιάννης Κωστόπουλος. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, σου υποσχόμαστε ότι, εμπνεόμενοι από το όραμα και το παράδειγμα σου, θα συνεχίσουμε το έργο σου ώστε η ALPHA BANK, το δημιούργημα σου, να παραμείνει στην πρωτοπορία του τραπεζικού συστήματος για να συνεχίσει να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία, παραμένοντας αρωγός στον πολιτισμό και στο κοινωνικό σύνολο.. Ξέρω ότι δεν σου άρεσαν τα μεγάλα λόγια. Ήσουν λιτός στο λόγο και σεμνός στη ζωή. Γι’ αυτό και σε χαιρετώ παραφράζοντας ελαφρά το λόγο του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη: «Όπως τα πεύκα κρατούνε τη μορφή τού αγέρα ενώ ὁ αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια και τα έργα φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου κι ὁ άνθρωπος έφυγε, δεν είναι εκεί.»

Φ. Καραβίας: «Πρωτοπόρος ο Γιάννης Κωστόπουλος, βαριά η απώλειά του»

Τα συλλυπητήριά για την απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
 
«Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της ιδιωτικής τραπεζικής στην Ελλάδα και άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης. Άνοιξε νέους  δρόμους για τον κλάδο και τον τίμησε με την πολυετή σημαίνουσα παρουσία του. Όσοι υπηρετούμε σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είμαστε κληρονόμοι του και αισθανόμαστε βαριά την απώλειά του».

Μ. Σάλλας: «Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον ευπατρίδη Γ. Κωστόπουλο»

Πρωτοπόρο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έναν άνθρωπο ο οποίος σφράγισε μία ολόκληρη εποχή για τον εν λόγω κλάδο στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο Μ. Σάλλας τον Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. 

Στη δήλωσή του ο κ. Σάλλας τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος. Η απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Πρόκειται για μια εμβληματική  φυσιογνωμία που πρωταγωνίστησε στα οικονομικά δρώμενα της χώρας αφήνοντας πίσω ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα δράσης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1987 συμπορευτήκαμε στις μεγάλες αλλαγές του τραπεζικού συστήματος. Ήταν πάντα πρωτοπόρος στις δραστηριότητες που εκσυγχρόνισαν το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Οραματίστηκε ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα και έθεσε τις βάσεις  προκειμένου αυτό  να δημιουργηθεί. Υπήρξε και δικαίως, εξαιρετικά υπερήφανος για το δημιούργημά του. Η Ελλάδα  οφείλει πολλά, σε αυτόν τον ευπατρίδη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

B. Ψάλτης: Ο Κωστόπουλος ήταν o μεγαλύτερος τραπεζίτης της μεταπολίτευσης

«Δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση, ακόμα και με προσωπικό κόστος, προκειμένου να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση τη σωστή στιγμή» ήταν τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου, Βασίλη Ψάλτη για τον εκλιπόντα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο πλευρό των Γιατρών του Κόσμου η Alpha Bank ενάντια στον κορονοϊό

Η Alpha Bank στηρίζει το έργο των Γιατρών του Κόσμου που αναλαμβάνουν δράση και παρέχουν βοήθεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών που είναι μόνοι τους και χωρίς εισοδήματα.