ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτιά στη Νέα Σμύρνη
Φωτιά σε οδό της Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Οξεία πολιτική κόντρα προκαλούν τα πρωτοφανή επεισόδια στη Ν. Σμύρνη

Η «σύγκρουση» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταφερθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής όπου την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα της αστυνομικής βίας και της διαχείρισης της πανδημίας.

Έντονη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν, πέραν όλων των άλλων, τα πρωτοφανή επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες στη Νέα Σμύρνη, με την επίθεση σε αστυνομικό. 

Η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση της βίας, καθώς η χθεσινή πορεία η οποία οργανώθηκε ως «απάντηση» ενάντια στην αστυνομική βία, τελικώς εξελίχθηκε σε μία βίαιη τυφλή επίθεση από τους «γνωστούς αγνώστους». 

Σημειώνεται ότι τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας είχαν σαν αποτέλεσμα κουκουλοφόροι να ξυλοκοπήσουν άγρια έναν αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ο οποίος μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. αλλά χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Οι σκηνές πολέμου που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή προκάλεσαν έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή της βίας και κυρίως της προσπάθειας διχασμού της κοινωνίας και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ««οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Το όλο ζήτημα θα μεταφερθεί πλέον στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την αστυνομική βία, μία πρόταση την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση. 

Τα επεισόδια και την αποτρόπαια επίθεση στον αστυνομικό καταδίκασαν τα κόμματα με ανακοινώσεις τους. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τα επεισόδια λέγοντας ότι η βία δεν απαντιέται με βία. «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο πνεύμα και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι οπαδοί της βίας θα πρέπει να απομονωθούν. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού απόψε στη Νέα Σμύρνη. Την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί. Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα. Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται. Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται», υπογραμμίζει.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγαλειώδη συγκέντρωση καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον τραυματισμό του αστυνομικού. «Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας. Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Ρεαλιστικό σχέδιο Μητσοτάκη για ασφάλεια και ευημερία

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε στην ERTNEWS πως η κυβέρνηση υλοποιεί όσα υπόσχεται, αναφερόμενος στο σχέδιο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μέτρο για κλειστό λογαριασμό παιδιών.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Τρίπλα» Πιερρακάκη με την αποταμίευση, τα παρασκήνια της ΔΕΘ και ο GSI

Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλα όσα έγιναν στα παρασκήνια, στον Πιερρακάκη πιστώνεται η μεταρρύθμιση για την αποταμίευση, η woke ατζέντα, ο αποτελεσματικός Π. Μαρινάκη, το εμπόδιο για τον GSI και το «στοίχημα» του ρεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 90η: Μητσοτάκης – Προοδεύουμε σε πολλά πεδία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός, στη 90ή ΔΕΘ, δήλωσε πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σύλληψη των ενόχων στη δολοφονία Νέστορα. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής βίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αναγνωρίζω λάθη, αλλά υπερασπίζομαι το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τα λάθη της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί το σημαντικό έργο των τελευταίων 7 ετών. Τόνισε τη σημασία της ειλικρινούς αυτοκριτικής αλλά και της αποφυγής υπερβολής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης: Μητσοτάκης – Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο τρίτης θητείας, σημείωσε πως χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία για τις προκλήσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη σεμνότητα.