ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Έκτακτα θα συνεδριάσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με το εμβόλιο της Astrazeneca να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Επτά χώρες της ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει στο «πάγωμα» της χορήγησής του, λόγω πιθανής συσχέτισης με θρομβοεμβολικά επεισόδια και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η συνολική εξέταση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα τρία που ήδη χορηγούνται και ένα από τα τέσσερα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο ΕΜΑ εξετάζει ήδη τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την εταιρία παρασκευής του εμβολίου, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος, και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, ενώ είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο, Πέμπτη, για την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος. Ως και την Πέμπτη το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο των AstraZeneca/ Οξφόρδης θα συνεχιστεί κανονικά  κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας σήμερα, Βασίλης Κικίλιας: «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε. 

Κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν στην ισχύουσα γνωμάτευση του ΕΜΑ, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο δεν έχει κινδύνους, ενώ σημειώνουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα, εκείνα της AstraZeneca.

Επτά χώρες-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Λετονία και Πορτογαλία), εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημείωσε ότι "μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό".

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο είναι υπό διερεύνηση.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σειρά έχει  η ομάδα ατόμων 70-74 χρόνων και στη συνέχεια εκείνη των 65-69 χρόνων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες, από την ηλικία 18 μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.