ΓΔ: 1441.84 -0.47% Τζίρος: 51.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astrazeneca-emvolio
Φώτο: Shutterstock

Εισήγηση για παύση εμβολιασμών με AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες κατά την απογευματινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορονοιού στην Ελλάδα

Την παύση της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, φαίνεται πως έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η σύσταση θα αφορά αποκλειστικά όσους πολίτες είναι κάτω των 60 ετών που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία από τις δύο δόσεις , ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο τι θα ισχύσει για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας, το εμβόλιο της Αstrazeneca, χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή δεν θα επιβάλλει αλλά θα συστήσει στους πολίτες να επιλέγουν ένα εκ των τριών άλλων εμβολίων, όπως δηλαδή έκανε και στην περίπτωση του γυναικείου πληθυσμού κάτω των 40 ετών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες κατά την απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορονοιού στην Ελλάδα, από από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία, η οποία κυμαίνεται συνήθως από τα 50 ως τα 65, περιορίζοντας τη χρήση του στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω σπάνιων περιπτώσεων αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

«Στο πλαίσιο μιας πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι πως η σχέση οφέλους-κινδύνου παραμένει ευνοϊκή για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής τις ειδικής ομάδας για την COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων από COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη πως ο νεότερος σε ηλικία πληθυσμός εκτίθεται λιγότερο σε σχετιζόμενους με την COVID-19 κινδύνους, ο Καβαλέρι είπε πως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε αυτούς εμβόλια κατά της COVID-19 που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες, από την ηλικία 18 μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.