ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πως αισθάνονται οι πολίτες βαδίζοντας προς το τέλος της πανδημίας

Πάνω από ένας στους δύο πολίτες δηλώνει μη ικανοποιημένος από τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την πανδημία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO. Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλους.

Έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον του νοικοκυριού τους αισθάνονται οι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης της GPO.  

Από την ίδια έρευνα, προκύπτει επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαθέτει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομική πολιτική, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 46,1% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση, ενώ το 27% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χάσμα που παρατηρείται όσον αφορά τις επενδύσεις. Το 48,3% των πολιτών πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να φέρει περισσότερες νέες επενδύσεις στη χώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει το 21,3%.

Επιπλέον, ενώ στη διαχείριση της κρίσης η διαφορά είναι σχεδόν 17 μονάδες, η διαφορά αυτή αγγίζει τις 27 μονάδες, όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μια μερική εξήγηση που μπορεί να δοθεί επ’αυτού είναι ότι οι πολίτες έχουν συνδέσει άρρηκτα τη διαχείριση της κρίσης με την επιδοματική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, το 49,4% των πολιτών απαντά πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα εισοδήματα τους μειώθηκαν, το 47,4% πως έμειναν σταθερά, ενώ μόλις το 1,7% ότι αυξήθηκαν. Όμως, το 38,5% θεωρεί πως μέσα στο 2021 η οικονομική κατάσταση του θα χειροτερέψει, ενώ το 46,5% θεωρεί πως η κατάσταση του θα μείνει σταθερή.

Αυτό το έντονο κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που διατρέχει τους πολίτες είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και το μέλλον μοιάζει διαρκώς αβέβαιο.

Ο τομέας της οικονομίας

Ειδικότερα, το 56,4% των πολιτών δεν δηλώνει ικανοποιημένο για τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν, σε αντίθεση με το 41,7% που θεωρεί ότι ήταν επαρκή. Θετικό είναι το γεγονός ότι το 55,7% των πολιτών τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με σκοπό να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, ενώ ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή η μη επιστροφή των επιστρεπτέων, μια λύση που μοιάζει λίγο απίθανη. 

Εκτός αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (93%) θεωρεί ότι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι η εστίαση, ενώ ακολουθεί το λιανικό εμπόριο (69,3%) και έπειτα ο τουρισμός (64,6%). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 1,4% θεωρεί ότι ο Πολιτισμός είναι ο τομέας που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι τα θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες έχουν να λειτουργήσουν εδώ και 12 μήνες.

Συγχρόνως, το 83,5% επιθυμεί να δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης προτεραίοτητα στον κλάδο της εστίασης, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί καθώς η προτεραίοτητα θα δοθεί σε περισσότερο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 διαμορφώθηκε στο 8,2%, καλύτερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών, ενώ αυτό που κατά βάση προβληματίζει τους πολίτες, με βάση πάντοτε τα στοιχεία της έρευνας, είναι το άμεσο μέλλον τους. 


*Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Εδώ ολόκληρη η έρευνα: https://www.powergame.gr/ikonomia/36283/anisychia-kai-avevaiotita-gia-tin-epomeni-mera-tis-oikonomias/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα δώρισε 703.200 εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ινδονησία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας, σε ανάρτηση της Διεύθυνσης για την Αμερική και την Ευρώπη στο Twitter, εκφράζει την εκτίμηση της χώρας για την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19.
Alexis Tsipras, SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και νέος υπουργός Υγείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό. «Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός», σημείωσε.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Ψευδέστατα τα περί 18 κενών κλινών ΜΕΘ στο Παπανικολάου

«Μακάρι ο κ. Τσίπρας, τον αγώνα που κάνει με τις επισκέψεις, να τον έκανε για να πείσει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατευτούν, και να μη βρεθούν σε κλίνη ΜΕΘ», είπε ο υπουργός Υγείας.
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιατρικούς φορείς ότι «καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά».