ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΛΑΣ: Κάμερες σώματος από σήμερα στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ στην Αττική

Οι κάμερες θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών, ενώ κάθε ενέργεια της ομάδας θα μεταφέρει σήμα στο κέντρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Από σήμερα ξεκινά να εφαρμόζεται νέο μέτρο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιηθούν 20 κάμερες από ομάδες της ΟΠΚΕ, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σταδιακά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με βάση πάντοτε τις πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση θα φέρει κάμερα ένα μέλος της ομάδας, ενώ στόχος είναι σταδιακά να επεκταθεί σε όλους. Οι κάμερες αυτές θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών (body cameras) και σε κάθε ενέργεια της ομάδας θα μεταφέρουν σήμα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή της χρήσης καμερών από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έγινε ειδική μελέτη από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, (ΕΣΚΕΔΙΚ), τόσο για τις τεχνικές λεπτομέρειες, όσο και για τα νομικά θέματα που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία ολοκληρώθηκε.

Παράλληλα, υπήρξε ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών που θα φέρουν τέτοιες κάμερες, τόσο σε θέματα τεχνικών προδιαγραφών, όσο και σε νομικά θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επισημαίνεται, επίσης, από τις ίδιες πηγές ότι η χρήση των καμερών αυτών, σύμφωνα με τις σχετικές διαταγές, θα είναι πάντα για συγκεκριμένη περιοχή και συγκεκριμένο χρόνο, που θα ανανεώνεται συνεχώς. Στην προκειμένη περίπτωση, οι πρώτες 20 κάμερες θα είναι από σήμερα και για διάρκεια δύο ημερών, για τις περιπολίες σε τρεις περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Εκτός αυτού, χρειάζεται να τονιστεί ότι 20 κάμερες, αλλά διαφορετικού τύπου, έχουν διατεθεί και στα ΜΑΤ και χρησιμοποιήθηκαν δοκιμαστικά για πρώτη φορά στη διάρκεια διαδηλώσεων την 6η Δεκεμβρίου 2020 και πρόσφατα στην επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ, αλλά μελετάται ακόμα η γενίκευση της χρήσης τους. Οι κάμερες αυτές στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας.

Τέλος, από στελέχη τoυ Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έγινε επίσης γνωστό ότι υπό επεξεργασία είναι και το θέμα του διακριτικού αριθμού στα κράνη των αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ, που αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elliniki astynomia-listeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Ελέγχονται όλοι ενδελεχώς και στο Αστυνομικό Τμήμα και στο «100»

«Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα», αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ, «έχει απομακρυνθεί από την θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντικαταστάθηκαν ο διοικητής του ΑΤ και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης

Η Κυριακή Γρίβα φέρεται να έλαβε την απάντηση «το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου» από τηλεφωνητή της ΕΛ.ΑΣ., λίγο πριν πέσει θύμα δολοφονίας. Ήταν εκείνη τη στιγμή που βγαίνοντας από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ κατά του παράνομου τζόγου στις γιορτές

Από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024 διενεργήθηκαν συνολικά 3.530 έλεγχοι, εξαρθρώθηκαν 37 παράνομα μίνι καζίνο και αποκαλύφθηκαν 4 υποθέσεις συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παιχνίδια μέσω του διαδικτύου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στη μητέρα τριών κοριτσιών

Η μητέρα των τριών μικρών κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στην Πάτρα προσάγεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Στη συνέχεια πρόκειται να οδηγηθεί στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Αθηνών.