ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellada-tourismos-xara
Φώτο: Shutterstock

Κάτω από τη βάση παραμένει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας

Βελτίωσε τη θέση της κατά οκτώ σκαλιά η Ελλάδα το 2020 και αναρριχήθηκε στην 51η ανάμεσα σε 100 χώρες ωστόσο παραμένει πολύ πιο πίσω σε σχέση με χώρες όπως η Μογγολίας και το Καζακστάν. Στην 32η θέση η Κύπρος. Δεν άλλαξε πολλά στις απαντήσεις η πανδημία.

Κάτω από τη βάση έπεσε η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και φέτος. Μπορεί να βελτίωσε κατά οκτώ σκαλιά τη θέση της στη λίστα, από την 59η στην 51η, αλλά για μία ακόμα χρονιά έμεινε πίσω από χώρες όπως η Μογγολία και το Καζακστάν. Καλύτερα από εμάς τα πήγε η Κύπρος που βρέθηκε στην 32η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες που συμμετείχαν φέτος. 

Πρώτη και φέτος ήταν η Φινλανδία, με την Ισλανδία να την ακολουθεί και στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν το Αφγανιστάν και η Ζιμπάμπουε. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι 9 στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία.

Η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ - UN World Happiness Report 2021 είχε κάποιες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, με την Ισλανδία να ανεβαίνει δύο θέσεις από την τέταρτη στη δεύτερη και τη Νορβηγία να κατεβαίνει από την πέμπτη στην όγδοη θέση. Πάντως, η κατάταξη ήταν παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά, ως επί το πλείστον.

Άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία έχει καταγράψει άνοδο από την 17η στην έβδομη θέση τον τελευταίο χρόνο. Η Κροατία, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών, στις οποίες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις, ανέβηκε από τη θέση 79 στην 23η στη λίστα.

Από τους ερευνητές ζητήθηκαν απαντήσεις σε δύο είδη ερωτήσεων: Η μία αφορά τη ζωή γενικά, την αξιολόγηση της ζωής. «Πώς πάει η ζωή σου;» ήταν η πρώτη. Η άλλη αφορά τη διάθεση, τα συναισθήματα, το άγχος, το στρες. Όπως είπε ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, συντάκτης της έκθεσης, «φυσικά, είμαστε ακόμα στο μέσον μιας βαθιάς κρίσης. Αλλά οι απαντήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ζωής δεν άλλαξαν αποφασιστικά, αν και η αναταραχή στη ζωή μας ήταν τόσο βαθιά».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι υπήρξε εκπληκτική ανθεκτικότητα στο πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους συνολικά. Η χειρότερη επίδραση της πανδημίας ήταν οι πάνω από δύο εκατομμύρια θάνατοι και υπήρξε μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, άγχος, διαταραχή κάθε πτυχής της ζωής, συμπεριλαμβανομένων, για πολλούς ανθρώπους, του άγχους και των προκλήσεων για την ψυχική και σωματική υγεία. Τα συναισθήματα άλλαξαν περισσότερο από ό,τι η ικανοποίηση από τη ζωή κατά το πρώτο έτος της Covid-19, που επιδεινώθηκε περισσότερο κατά το lockdown και ανέκαμψε γρηγορότερα.

Το top-20 των ευτυχισμένων χωρών για το 2021 διαμορφώνεται ως εξής:

  1.  Φινλανδία
  2. Ισλανδία
  3. Δανία
  4. Ελβετία
  5. Ολλανδία
  6. Σουηδία
  7. Γερμανία
  8. Νορβηγία
  9. Νέα Ζηλανδία
  10. Αυστρία
  11. Ισραήλ
  12. Αυστραλία
  13. Ιρλανδία
  14. ΗΠΑ
  15. Καναδάς
  16. Τσεχία
  17. Βέλγιο
  18. Ηνωμένο Βασίλειο
  19. Κίνα
  20. Γαλλία

Ένας από τους παράγοντες αξιολόγησης στη λίστα είναι ο ατομικισμός με τη βαθμολόγηση από τους ερωτώμενους να κυμαίνεται από 0 (πλήρης κολεκτιβισμός) έως 100 (πλήρης ατομικισμός). Στο κομμάτι αυτό οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού είναι λιγότερο δομημένες πάνω στην ιδέα του ατομικισμού κάτι που φαίνεται να επικρατεί στις χώρες της Δύσης με εξαίρεση μόνο την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να βαθμολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 πόση οικονομική υποστήριξη πιστεύουν ότι θα έχουν αν κάτι πάει στραβά στη ζωή τους, την ελευθερία που διαθέτουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και το πόσο διεφθαρμένη θεωρούν ότι είναι η κοινωνία στην οποία ζουν.

«Διαπιστώσαμε ότι το 2020 οι ίδιοι έξι παράγοντες που συντελούν στην ευημερία (εισόδημα, υγεία, κάποιος στον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε, ελευθερία, γενναιοδωρία και εμπιστοσύνη) συνεχίζουν να έχουν την ίδια ακριβώς σημασία όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά πολλοί έχουν ανακαλύψει ξανά τις γειτονιές τους», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Η ευημερία των ατόμων άνω των 60 αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα μέσης ηλικίας, ενώ σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι στο παγκόσμιο δείγμα στο σύνολό του, οι νέοι έχασαν το πλεονέκτημά τους.

Οι ερωτηθέντες άνω των 60 ετών το 2020 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια να αναφέρουν ότι είχαν προβλήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από την Covid-19. Ήταν επίσης η ομάδα της οποίας τα ποσοστά αυξήθηκαν όσον αφορά την υποστήριξη από κάποιον σε περιόδους προβλημάτων, κάτι που υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον για τους άνω των 60 ετών, γείτονες και κλήσεις Zoom αναπλήρωσαν τις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές που τέθηκαν σε αναμονή.

Η έκθεση δεν εντόπισε διαφορές ανά φύλο και ηλικία. «Δεν βρήκαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, καθώς στο παγκόσμιο δείγμα, οι γυναίκες διατήρησαν το πλεονέκτημά τους στην ικανοποίηση της ζωής και τη μεγαλύτερη συχνότητα τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων» σημειώνουν οι αναλυτές της έκθεσης.

«Στη World Happiness Report 2020 διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο κοινωνικής και θεσμικής εμπιστοσύνης ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που ζούσαν σε λιγότερο αξιόπιστα και φερέγγυα περιβάλλοντα. Τα οφέλη της ενισχυμένης εμπιστοσύνης ήταν ιδιαίτερα μεγάλα για όσους βρίσκονται σε συνθήκες δυσκολίας, όπως κακή υγεία, ανεργία, χαμηλό εισόδημα, διακρίσεις και μη ασφαλείς δρόμους», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Simai, Flag
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ελληνικό προξενείο στη Λυών τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο Δημαρχείο της Λυών είχε αναρτηθεί, τιμητικά, η ελληνική σημαία, τόσο στην κλίμακα της επίσημης εισόδου όσο και στην αίθουσα υποδοχής. Σημαντική ήταν η συμμετοχή 13 γενικών και επιτίμων προξένων στη Λυών.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

Και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία) οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής, δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στη «φυσικότητα» των τροφίμων, καθώς τα θεωρούν πιο υγιεινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαναγγέλθηκε η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης.