ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kontozamanis, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Στα φαρμακεία από 7 Απριλίου τα self tests, Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν τα αποτελέσματα των self tests στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, η οποία θα λειτουργήσει από την Τετάρτη.

Από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρμακείων με την πρώτη παρτίδα των self tests που ολοκληρώθηκε η εισαγωγή της σήμερα και προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για να τα προμηθευτούν όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της παράδοσης της πρώτης παρτίδας των self test ενώ η επόμενη είναι  είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εντός δύο εβδομάδων ολοκληρώθηκε η διαδικασία και κατοχυρώθηκε η προμήθεια σε πέντε αναδόχους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τόνισε, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η παράδοση σε πολίτες 18-67 ετών που είναι στον παραγωγικό ιστό και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, που ούτως ή άλλως έχουν εμβολιαστεί. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα και ο υπουργός εξήγησε τη διαδικασία διάθεσης των τεστ καθώς και πώς θα γίνονται από τους πολίτες. Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία. 

Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, η οποία είναι ήδη στον αέρα και θα λειτουργήσει από την Τετάρτη. Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε πως οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες.

Συγκεκριμένα για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης. «Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ