ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
anakiklosi, perivallon
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

ΑΝΑΚΕΜ: Εξώδικο στον Οργανισμό Ανακύκλωσης για τα απόβλητα εκσκαφών

Εξηγήσεις αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης νέου ΣΣΕΔ από την ΠΕΔΜΕΔΕ, ζητά η ΑΝΑΚΕΜ με εξώδικο που έστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Εξηγήσεις ζητά το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, «ΑΝΑΚΕΜ», ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης νέου ΣΣΕΔ από την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), με εξώδικο που έστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΑΝΑΚΕΜ αναφέρει τα εξής: 

«Η ΑΝΑΚΕΜ επισημαίνει ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ ή νομικό πρόσωπο που ιδρύει αυτή, δεν νομιμοποιείται να συστήσει ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο, οι μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ μπορούν να είναι αποκλειστικά όσοι παράγουν ή διαχειρίζονται ΑΕΚΚ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία οργανώνονται αποκλειστικά από παραγωγούς ή διαχειριστές ΑΕΚΚ.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ, ωστόσο, αποτελεί σωματείο, το οποίο σύμφωνα με το καταστατικό του δεν περιλαμβάνει στους σκοπούς του την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, συνεπώς δεν δύναται σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί διαχειριστής ΑΕΚΚ, ούτε έχει στους σκοπούς της την ίδρυση και λειτουργία ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ.

Ως εκ τούτου, τίθενται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το νομικό πρόσωπο που καταθέτει την πρόταση για λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης ΑΕΚΚ, εκ μέρους της ΠΕΔΜΕΔΕ. Όπως για παράδειγμα, με ποιες διαδικασίες έχουν ληφθεί οι εν λόγω αποφάσεις; Έχει γίνει αλλαγή του καταστατικού της σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία για να προβλέπει τη σύσταση ΣΣΕΔ; Έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα διοίκησης της Ένωσης το θέμα ίδρυσης εταιρείας με σκοπό την λειτουργία ΣΣΕΔ ή μήπως έχει ληφθεί απόφαση να συμμετέχει η Ένωση σε εταιρεία με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα; Εάν ναι, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα πρόσωπα; Εάν, πάλι, δεν συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω, με ποιες επίσημες αποφάσεις του ΔΣ δωρίζεται το brand name της ΠΕΔΜΕΔΕ σε μια εταιρεία που έχει δημιουργηθεί από μεμονωμένους παραγωγούς η διαχειριστές ΑΕΚΚ για να λειτουργήσει Σύστημα;

Η ΑΝΑΚΕΜ ξεκαθαρίζει ότι σε καμμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να θέσει προσκόμματα σε υγιείς και νόμιμες προσπάθειες δημιουργίας και λειτουργίας ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, στη βάση, πάντα, της ισοτιμίας, της ισονομίας και της αυστηρής τήρησης του θεσμικού πλαισίου. Αντίθετα, σκοπός της είναι να προστατεύσει τον θεσμό της εναλλακτικής διαχείρισης από τον κίνδυνο να λάβουν άδεια λειτουργίας ΣΣΕΔ νομικά πρόσωπα ή σχήματα που δεν το δικαιούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και κυρίως, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ στη χώρα, που είναι μάλιστα και το πρώτο που έλαβε έγκριση, το 2012, ενώ αξιολογήθηκε και πέτυχε την ανανέωση της λειτουργίας του το 2019, βάσει της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικτυακός διαγωνισμός για την ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Οι νικητές, που θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης, θα λάβουν ως συμβολικό δώρο την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του ΕΟΑΝ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σύγχρονο βιοκλιματικό σχολείο δημιουργείται στον δήμο Παιανίας

Το δημοτικό σχολείο θα αποτελείται από τρία κτίρια και προβλέπεται η εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στων εσωτερικό και υπαίθριο χώρο και ελαχιστοποιεί τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες.
dentro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικών δέντρων

Η δράση αυτή στοχεύει στην εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο και συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης των υπολειμμάτων πρασίνου, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΝ: Πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο για το 2022

Η πρόληψη και η προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και η συνολική αποκατάσταση, βιώσιμη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών του ΥΠΕΝ.