ΓΔ: 1440.12 -0.59% Τζίρος: 58.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενστάσεις για την απαγόρευση μετακινήσεων σε ιδιώτες γιατρούς

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας αναφέρει πως η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων σε ιδιωτικές δομές δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας των γιατρών.

Το γεγονός πως η απόφαση για την απαγόρευση μετακίνησης ασθενών έως τις 10 Μαΐου προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και να επιτρέπονται μόνο προς δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τονίζει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τονίζουν «συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροι επαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».

Συμπληρώνουν επίσης πως «οι Καρδιολόγοι επισημαίνουμε τον κίνδυνο της επί 15ημερο μη πραγματοποίησης εξετάσεων και επεμβάσεων σε καρδιοπαθείς και ζητούν την άμεση αλλαγή της ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει και την ευθύνη».

Υπενθυμίζουμε πως την αντίθεση του έχει εκφράσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «στην διαφοροποίηση», όπως αναφέρει των ιδιωτών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετάβασης των ασθενών από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι «η νέα Κοινη Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της επικράτειας ως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα».

Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, «η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας, δημιουργώντας αφενός νομικό ζήτημα όσον αφορά την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους, αφετέρου πρακτικά προβλήματα σε ανθρώπους που πρέπει - για παράδειγμα - να πάνε σε ιδιωτική δομή (ιδιωτικό ιατρείο - κλινική - εργαστήριο) για να κάνουν χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο και ακόμα προκαλώντας ανυπέρβλητα εμπόδια σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν. Ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, πολυιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία που καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους».

Ο ΠΙΣ ζητεί να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης αυτής ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και στις ιδιωτικές δομές υγείας στην ελληνική περιφέρεια μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΘ: Να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των 20.000 γιατρών από το εξωτερικό

Οι λόγοι για τους οποίους φεύγουν στο εξωτερικό, εκτός από τις καλύτερες απολαβές και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα που υπάρχουν στη χώρα μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ι. Κανακάκης: Σε πολύ υψηλά επίπεδα η αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα

Όσον αφορά ηλικίες των εμφραγμάτων η μέση ηλικία, όπως προκύπτει από τη μελέτη, είναι τα 64 έτη. «Οι γυναίκες παρουσιάζουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία. Δηλαδή η μέση ηλικία των αντρών είναι 62, ενώ των γυναικών είναι 70.
nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά σήμερα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα

Οι γιατροί που «επιστρατεύονται» θα κατευθυνθούν σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας.