ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ποιοι θα εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca, πότε ανοίγουν τα ραντεβού

Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 που θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με το AstraZeneca. Ακολουθούν οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που θα λάβουν από όλη την γκάμα των εμβολίων.

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την επομένη για όποιον δηλώσει θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και, το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 49 οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας, δηλαδή τα σκευάσματα των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου και τόνισε ότι οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν καθώς θα επεκτείνονται οι δυνατότητες του συστήματος υγείας.

Αδ. Γεωργιάδης: Πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός

Την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες η Ελλάδα μπορεί να φτάσει περίπου στα επίπεδα του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της πανδημίας και η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει πολύ δυναμικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός θα προσέλθει για εμβολιασμό βάσει προγράμματος, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της πανδημίας, υπενθυμίζοντας πως ανοίγουν άμεσα ή άνοιξαν ήδη οι πλατφόρμες για τις ηλικιακές ομάδες 30-39, 40-49 και 50-59. «Όλος ο ενεργός πληθυσμός δηλαδή, θα μπορεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα να κλείσει ένα ραντεβού για να εμβολιαστεί. Εάν το καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί -και ο χώρος του εμπορίου και των επιμελητηρίων μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τις επόμενες δύο εβδομάδες- τότε η πανδημία πρακτικά θα εξαφανιστεί και σε 15-20 ημέρες θα είμαστε περίπου όπως το Ισραήλ και η τουριστική περίοδος θα έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά. Εάν αντιθέτως ο κόσμος δεν πειστεί και δεν εμβολιαστεί, τότε ό,τι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, η πανδημία θα συνεχίσει και η τουριστική περίοδος θα χαθεί για το 2021».

Πρόσθεσε ότι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη πριν από δύο εβδομάδες, χθες ανακοινώθηκε πολύ μεγάλη πτώση στα κρούσματα. Κι αυτό διότι τα ποσοστά του εμβολιασμού στους άνω των 80 και 70 ετών ανέρχονται σε 90% και 85% αντίστοιχα, όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 57% και το 60%. «Με τέτοια ποσοστά δεν πάμε πουθενά, θα καταστραφούμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, σήμερα, από τους 800 ανθρώπους που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 600 είναι ανεμβολίαστοι άνω των 70 ετών.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι αν το πρόγραμμα του εμβολιασμού τηρηθεί, ως το τέλος του Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 5 εκατ. άτομα, αριθμός κοντά στο λεγόμενο «τείχος της ανοσίας» (5,5 εκατ.), και «μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή». Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά την επίδραση του λιανεμπορίου στην πανδημία εξακολουθούν να είναι πολύ θετικά, «όπως πάντα πίστευε ο ίδιος από την αρχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer & AstraZeneca για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο, πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού.