ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tilergasia-ergasia
Φώτο: Shutterstock

Ευελιξία αλλά και εξάντληση έφερε το νέο μοντέλο της τηλεργασίας

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε πιο στενή επαφή με τα κοντινά τους πρόσωπα. Ταυτόχρονα, όμως, οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί και η διάκριση επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου δυσκολεύει.

Όλοι έχουν πληγεί από την πανδημία και ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα τη θλίψη, τον φόβο και την απογοήτευση. Αυτό που ξεκίνησε ως ξαφνική μετάβαση χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας που αγωνίστηκαν να βρουν γραφεία Ikea και ασύρματα πληκτρολόγια έχει πλέον εξελιχθεί σε μια πολύπλοκη συμβίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τεχνολογικοί κόμβοι όπως το Σαν Φρανσίσκο γνώρισαν σημαντική «έξοδο» εργαζομένων. Τα γκουρμέ γεύματα και τα μαθήματα γιόγκα δεν είναι πλέον αρκετά για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Οι πλατφόρμες YouGov και Miro, που χρησιμοποιούνται από το 95% των εταιρειών Fortune 100, ερεύνησαν 1.000 ενήλικες σε αυτό το νέο περιβάλλον και πώς αυτό επηρέασε την ευεξία, την εργασία και τις σχέσεις τους. Τα αποτελέσματα δημιουργούν μια εικόνα για το τι μπορούμε να περιμένουμε σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο.

Τα υπέρ της τηλεργασίας

Αυτή η νέα ελευθερία και ευελιξία να είναι πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους έχει προκαλέσει «αποκαλύψεις» για πολλούς εργαζόμενους. Κυρίως, αναφορικά με το πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις μας και για τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν στη συνολική ευτυχία και ευημερία μας. Μόλις ανοίξει και πάλι ο δρόμος για τις συνηθισμένες καθημερινές μας δραστηριότητες θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε προτεραιότητα, σε κάποιες περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες.

Οι μισοί (51%) των εργαζομένων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα μετεγκατασταθούν και θα εργαστούν μόνιμα από το σπίτι είναι για «να είναι πιο κοντά στην οικογένεια και τους φίλους» ή «να έχουν οικογένεια». Όπως σημειώνουν οι ερευνητές η οικογένεια έχει γίνει το κλειδί για τη διατήρηση της λογικής μας εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί σε αυτό το νέο περιβάλλον - τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι οι κοινωνικές δομές εκτός της εργασίας που μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και την κόπωση από την εργασία. 

Με την πλειονότητα της εργάσιμης ημέρας να είναι γεμάτη με διαδικτυακές συναντήσεις με τους συνεργάτες τους, οι σχέσεις των εργαζομένων με τους συντρόφους βελτιώθηκαν κατά 40%, την οικογένεια και τους φίλους κατά 30% και με τα παιδιά κάτω των 18 ετών κατά 44%. Επαγγελματικά, οι σχέσεις με ανώτερους ιεραρχικά (28%) και άλλους συναδέλφους (21%) βελτιώθηκαν, κάνοντας την μετάβαση στην τηλεργασία πιο ομαλή.

Τα κατά της απομακρυσμένης εργασίας

Ταυτόχρονα, όμως, έρχεται ένα ακόμη αποτέλεσμα της τηλεργασίας: η εξάντληση. Με τόσους πολλούς να προτιμούν την τηλεργασία, η επίτευξη ισορροπίας θα είναι κρίσιμη για το επόμενο βήμα. Σχεδόν οι μισοί (46%) των εργαζομένων παραδέχονται ότι έχουν βιώσει αυξημένο (και πιθανώς ανεπιθύμητο) φόρτο εργασίας κατά το τελευταίο έτος. 

Οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας έχουν κερδίσει χρόνο επειδή δεν μετακινούνται από και προς τη δουλειά. Τι κάνουν με αυτή την εξοικονόμηση χρόνου; Περισσότερη δουλειά. Μελέτη της Oracle, διαπίστωσε ότι το 35% των εργαζομένων εργάζονται 40 επιπλέον ώρες κάθε μήνα και το 25% έχει εξαντληθεί από την υπερβολική εργασία. Όχι μόνο αυτό, αλλά σχεδόν επτά στους 10 εργαζόμενους (68%) δήλωσαν ότι εργάζονται το Σαββατοκύριακο και σχεδόν οι μισοί (45%) ανέφεραν ότι εργάζονταν τακτικά περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Αυτή η έλλειψη μετακίνησης ή μια απλή καθημερινή πρωινή ρουτίνα συντρίβει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το ένα τρίτο των εργαζομένων αρχίζουν να εργάζονται εντός 20 λεπτών από το την ώρα που ξυπνάνε και μόνο το ένα πέμπτο είναι ξύπνιοι για περισσότερο από μία ώρα πριν αρχίσουν να εργάζονται. Χωρίς πρωινό, χωρίς προπόνηση, χωρίς διαλογισμό - κατευθείαν σε email και υπολογιστικά φύλλα.

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας αισθάνονται ανασφαλείς στους ρόλους και τις θέσεις τους στις εταιρείες τους χωρίς προσωπική επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (29%) είπαν ότι έχουν νιώσει ανασφάλεια και για την ίδια την απόδοσή τους.

Πώς θα μπορούσε να πετύχει το πείραμα της τηλεργασίας

Όπως σημειώνει το World Economic Forum είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις και συζητήσεις ή ευκαιρίες για δικτύωση με άτομα εκτός της ομάδας εργασίας. Όπως σημειώνει είναι σημαντικό ακόμα κι αν δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες να τις δημιουργήσουν μόνοι τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προγραμματίζοντας για παράδειγμα μια περιστασιακή συνάντηση Zoom που δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη.

Επίσης, προτείνει την επιστροφή σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία με μοιρασμένες ημέρες εργασίας στο σπίτι και στο γραφείο. «Εξασφαλίστε πιο ισορροπημένες εργάσιμες ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα σε καθημερινά διαλείμματα μεσημεριανού γεύματος και βόλτες» σημειώνει το άρθρο του WEF και δίνει ως παράδειγμα τη Citigroup που θα υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εργάζονται δύο μέρες την εβδομάδα από το σπίτι και τις υπόλοιπες τρεις στο γραφείο. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, η επιστροφή στο γραφείο προωθεί τη συνεργασία και βοηθά στην ενοποίηση ομάδων, ενώ η απομακρυσμένη εργασία δίνει στους εργαζόμενους ευελιξία και ανεξαρτησία. Η Adobe ακολουθεί επίσης μια υβριδική προσέγγιση για την εξισορρόπηση των πλεονεκτημάτων όλων των πιθανών τρόπων εργασίας, προκειμένου να ικανοποιήσει τους υπαλλήλους της και να τους επιτρέψει να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό. 

Το πιο σημαντικό ωστόσο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι το να υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στην εργασία και τον προσωπικό χρόνο. Μπορεί η τεχνολογία να μας δίνει πρόσβαση 24/7, αλλά πρέπει γνωρίζουμε πότε πρέπει να μένουμε συνδεδεμένοι και πότε όχι. «Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει σκόπιμα να αποκλείσετε χρόνο στο ημερολόγιό σας για προσωπικές δραστηριότητες, όπως άσκηση, γεύματα και τηλεφωνικές κλήσεις με την οικογένειά σας . Και, πρέπει να ορίσετε ενημερώσετε τους συναδέλφους σας ότι δεν θα μπορείτε να απαντήσετε για παράδειγμα σε email μετά τις 17:00 ή τις 18:00 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή οποιαδήποτε στιγμή τα σαββατοκύριακα, εκτός εάν είναι επείγουσα ανάγκη» τονίζει το άρθρο. 

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σαφές όριο ανάμεσα στην προθυμία που πρέπει να δείχνει ο κάθε εργαζόμενος για να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του και βοηθητικός στους συναδέλφους του και στο προσωπικό χρόνο του, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός τελικά και στα δύο. 

Και όλα αυτά γιατί, μπορεί με την πανδημία να τελειώσουμε μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά η τηλεργασία φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέες τάσεις στην εργασία το 2021: Επιστροφή ή όχι στο γραφείο;

Η πανδημία πανδημία επιτάχυνε αστραπιαία τη μετάβαση στην τηλεργασία. Μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούν την εργασία από το σπίτι, ενώ μικρότερες εταιρείες στρέφονται στους ευέλικτους χώρους εργασίας.
tilergasia-ergasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία λόγω της κακοκαιρίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» και στην Ελλάδα το 2023

Ο αρχιτέκτονας του οικοσυστήματος «The αriston Project», Γιάννης Στεργής, αναφέρει πως οι ολοένα περισσότερες μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ εργασιακών κλάδων είναι όλο και πιο έντονες, ενώ πολύ σημαντική τάση αποτελεί και η τεχνολογική ανεργία.