ΓΔ: 1430.04 0.68% Τζίρος: 8.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς θα λειτουργήσουν από 10 Μαΐου τα δικαστήρια

Επαναλειτουργούν πλήρως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστηρία. Ποιες είναι οι επιπλέον διαδικασίες που θα διεξάγονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, η διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021.

Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας και της ολομέλειας των πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση :

  • των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),
  • των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,
  • των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
  • των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη καταδίκη για το Μάτι, δύο χρόνια στον τότε διοικητή Συντονιστικού

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφεση Εισαγγελίας κατά της αθώωσης της μητέρας της 12χρονης στον Κολωνό

Κατά την εισαγγελική κρίση δεν είναι ορθή η απόφαση του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου που με οριακή πλειοψηφία 4 προς 3 αθώωσε την γυναίκα από την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακιστέος ο 39χρονος για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

Ο 39χρονος δράστης μεταφέρθηκε μετά την 1 το μεσημέρι στο ανακριτικό γραφείο, έχοντας επιδέσμους στο κεφάλι εξαιτίας, επιπόλαιων σύμφωνα με τους γιατρούς, τραυμάτων που επέφερε ο ίδιος στον εαυτό του μετά το έγκλημα.
elliniki astynomia-listeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία 28χρονης: Απομακρύνθηκαν έξι αστυνομικοί από ΑΤ Αγ. Αναργύρων

Έξι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη λήψη καταθέσεων, απ’ όσους βρίσκονταν στο Τμήμα και το «100» και τα στοιχεία εντός των ημερών θα αποσταλούν στον εισαγγελέα.