ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άδειο δικαστήριο
Εικόνα από άδειο δικαστήριο στην Ελλάδα, πριν ξεκινήσει η δίκη.

Πώς θα λειτουργήσουν από 10 Μαΐου τα δικαστήρια

Επαναλειτουργούν πλήρως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστηρία. Ποιες είναι οι επιπλέον διαδικασίες που θα διεξάγονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Εγκρίθηκε σήμερα από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, η διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021.

Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας και της ολομέλειας των πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Ειδικότερα, με κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση :

  • των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),
  • των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,
  • των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και
  • των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λάθος αποφυλάκιση κρατουμένου φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΥΠΔΙ

Νέο λάθος αποφυλάκισης στη Βρετανία: Μετά τον αιθίοπα κρατούμενο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 24χρονος Αλγερινός αποφυλακίστηκε κατά λάθος στο Λονδίνο. Αυξάνονται τα λάθη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για μετανάστευση και άσυλο.
σέρβικη διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κατηγορεί αδράνεια της δικαιοσύνης μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη νομικής δράσης στη Σερβία, ένα χρόνο μετά τη φονική κατάρρευση στεγάστρου στο Νόβι Σαντ που στοίχισε 16 ζωές. Ο Ύπατος Αρμοστής ζητά δικαιοσύνη και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Κορυδαλλό η δίκη 147 οπαδών Ολυμπιακού για εγκληματική οργάνωση

Στις φυλακές Κορυδαλλού αρχίζει η δίκη 147 οπαδών του Ολυμπιακού για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά τα αιματηρά επεισόδια στον Ρέντη που στοίχισαν τη ζωή του αστυνομικού Γ. Λυγγερίδη.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.