ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία Ελλάδας και Μπαχρέιν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Σύμφωνα με την συμφωνία τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αναγνωρίζονται αμοιβαία διευκολύνοντας τα ταξίδια και την είσοδο στις δυο χώρες ενισχύοντας τον τουρισμό και το εμπόριο.

Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι δυο χώρες ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των επισκεπτών και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αναγνωρίζονται αμοιβαία διευκολύνοντας τα ταξίδια για τους πολίτες και των δύο χωρών, σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς και τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό. Όπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών, η διαδικασία ταυτοποίησης στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιείται ψηφιακά, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την είσοδο και στις δύο χώρες και αναμένεται να προωθήσει τον τουρισμό, το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν πρότεινε την χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν ισχύ στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα μη απαραίτητα ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, να επιτραπεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τα άτομα που έρχονται από χώρες με μη επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όσους έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. 

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιταχύνει την όλη διαδικασία και να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα επικυρώνει τα ψηφιακά «διαβατήρια», με χρήση κωδικών QR, οι οποίοι θα μπορούν να «σκαναριστούν» μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ενώ θα βοηθήσει και τα κράτη – μέλη να στήσουν ανάλογου τύπου πλατφόρμες. Στόχος είναι αυτό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο, αφού πρώτα έχουν γίνει τα απαραίτητα τεστ για την ορθή του λειτουργία κατά τη διάρκεια του Μαΐου. 

Όμως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την επιτάχυνση της διαδικασίας, με τις χώρες του Βορρά – όπου ο τουρισμός δεν είναι και τόσο σημαντικός – να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη βιασύνη. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ επιθετικό και θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία», σπεύδει να υποστηρίξει ο Ματς Σναλ, επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για το ψηφιακό πιστοποιητικό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΑ: Υποχρεωτικό το τεστ για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από 13 χώρες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αφορά ταξιδιώτες από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Ρωσία και Τουρκία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η περίοδος αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024»

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και η ενίσχυση μεταξύ άλλων, των ορεινών περιοχών της χώρας, στην κατεύθυνση ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.