ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_tourism_covid
Πηγή: Shutterstock

Όλα δύσκολα με την έκδοση ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «καίγονται» για γρήγορη έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά δεν είναι λίγες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που υπονομεύουν ένα εγχείρημα κρίσιμο για τον τουρισμό.

Η απόφαση της Κομισιόν να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση ενός «Πανευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού» έγινε δεκτή με σχεδόν άκρατο ενθουσιασμό, κυρίως για χώρες όπως οι Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από τον τουρισμό. 

Όμως, όπως λέει και το γνωστό κλισέ, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», καθώς η έκδοση αυτού του πιστοποιητικού δεν είναι εύκολη υπόθεση, τόσο από γραφειοκρατικής άποψης όσο και από ουσιαστικής. 

Η έκδοση έρχεται αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων, τα οποία όλοι ευελπιστούν ότι τελικώς δεν θα καταστούν απαγορευτικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε τεχνικής φύσης, δηλαδή ποια θα είναι η απόδειξη ότι κάποιος όντως είναι «Covid Free», έως και θέματα που αφορούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακρίσεις και φυσικά συγκρούσεις.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πιέζουν ώστε να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα καθορίζει τους ακριβείς όρους, καθώς τονίζουν ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μία χαμένη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο. 

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιταχύνει την όλη διαδικασία και να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα επικυρώνει τα ψηφιακά «διαβατήρια», με χρήση κωδικών QR, οι οποίοι θα μπορούν να «σκαναριστούν» μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ενώ θα βοηθήσει και τα κράτη – μέλη να στήσουν ανάλογου τύπου πλατφόρμες. Στόχος είναι αυτό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο, αφού πρώτα έχουν γίνει τα απαραίτητα τεστ για την ορθή του λειτουργία κατά τη διάρκεια του Μαΐου. 

Όμως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την επιτάχυνση της διαδικασίας, με τις χώρες του Βορρά – όπου ο τουρισμός δεν είναι και τόσο σημαντικός – να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη βιασύνη. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ επιθετικό και θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία», σπεύδει να υποστηρίξει ο Ματς Σναλ, επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για το ψηφιακό πιστοποιητικό. 

Οι τεχνικές δυσκολίες 

Μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά στην περίπτωση του ψηφιακού πιστοποιητικού τα πράγματα δεν είναι απλά. Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ακόμη και τα τεστ μπορούν με απόλυτη σιγουριά να επιβεβαιώσουν ότι ένα πρόσωπο έχει ανοσία στον κορονοϊό. Δυσκολίες υπάρχουν και για τους πολίτες εκτός ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατη συνέντευξή της στους «New York Times» ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη είναι «ανοιχτή» για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς επισκέπτες. 

Ένα άλλο πεδίο ανησυχίας έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με την Κομισιόν να υπόσχεται ότι οι πληροφορίες θα είναι περιορισμένες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γεννήσεως, πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για την υγεία του κατόχου, την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού και φυσικά ένα μοναδικό κωδικό επιβεβαίωσης. Δηλαδή στοιχεία που δεν πλήττουν σε καμία περίπτωση την ιδιωτικότητα των κατόχων. Όμως οι πιο επιφυλακτικοί επιμένουν ότι οι πλατφόρμες αυτές θα είναι εύκολο να «χακαριστούν» και τα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί να υποκλαπούν από χάκερ.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η εκπαίδευση όσων καλούνται να εξετάσουν κατά πόσο το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό. Μία ανησυχία που δεν είναι παράλογη, εάν θυμηθούμε αρχικά τις φήμες και κατόπιν τις αποδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επί ελληνικού εδάφους και κυρίως στα σύνορα με βαλκανικές χώρες είχε «στηθεί» δίκτυο που πουλούσε ψεύτικες βεβαιώσεις για αρνητικά τεστ κορονοϊού το περασμένο καλοκαίρι. 

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα, με την Κομισιόν να υπόσχεται ότι θα είναι συμβατά με τα υπόλοιπα και φυσικά με την κεντρική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί. 

Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου 

Μία ελαφρώς διαφορετική άποψη από την Κομισιόν έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο την Πέμπτη ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ενός «Πιστοποιητικού της ΕΕ για τον κορονοϊό», και όχι υπέρ της πρότασης της Κομισιόν αυτό να είναι ψηφιακό. Επίσης ζητά αυτό να έχει ισχύ το πολύ για 12 μήνες. 

Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε το «τσεκάπ» από Κομισιόν η Ελλάδα: Οι έπαινοι και οι αστερίσκοι

Αποδεσμεύεται η δόση των 748 εκατ. ευρώ, καθώς προχώρησαν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις. Σύσταση στην κυβέρνηση να μην περάσει στο Δημόσιο ο φορέας που θα αγοράζει κατοικίες από πλειστηριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 225 δισ. έχουν εκταμιευθεί στα κράτη - μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση αξιολόγηση του RRF, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» και «μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά», αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» Κομισιόν στο νέο χάρτη περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων

Στο 50% θα αυξηθούν οι επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στο Νότιο Αιγαίο και στο 60% θα ανεβούν σε Κρήτη και Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τον τροποποιημένο χάρτη που θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.