ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
Φωτο: Shutterstock

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με τις Pfizer/Biontech για επιπλέον εμβόλια

Αφού παρήγγειλε αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε την «οψιόν» της αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για το 2021, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech, πέραν των 300 εκατομμυρίων που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμυνόμενος απέναντι στις έντονες επικρίσεις της στρατηγικής της Κομισιόν για ένα «διαφοροποιημένο» χαρτοφυλάκιο εμβολίων κατά της Covid-19.

«Στο πλαίσιο του εμβολίου των BioNTech-Pfizer, η Κομισιόν εξετάζει μαζί με την εταιρεία εάν υπάρχει τρόπος να προστεθούν επιπλέον δόσεις σε εκείνες για τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Κέερσμεκερ, χωρίς να δώσει αριθμούς.

Αφού παρήγγειλε αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε την «οψιόν» της αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για το 2021, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία. Το εμβόλιο αυτό είναι το μόνο που έχει εγκριθεί προς το παρόν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου αυτού, ο εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μην βάλουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρείες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δύο δισεκατομμυρίων δόσεων περίπου...Την στιγμή κατά την οποία διαπραγματευόμασταν τα εμβόλια αυτά...δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι πο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έκρινε ένα από αυτά ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών μελών υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Moderna et CureVac και σχεδιάζει να υπογράψει συμβόλαιο και με την Novavax.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει αυτήν τη ώρα εσπευσμένα και είναι πιθανόν να δώσει εντός της ημέρας την έγκρισή του για το εμβόλιο της Moderna, στην οποία ωστόσο η Ενωση έχει παραγγείλει 80 εκατομμύρια δόσεις με οψιόν για επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε το σαββατοκύριακο 26-27 Δεκεμβρίου στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από τον EMA, αλλά οι αργοί ρυθμοί της διαδικασίας έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Η Ενωση αναγνώρισε την ανεπάρκεια δυνατοτήτων παραγωγής, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. «Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες, με τα κράτη μέλη, για να εξετάσει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «τεράστια και πολύπλοκη» επιχείρηση.

Ο βασικός εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ υπενθύμισε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού «δεν έχει παρά μόλις ξεκινήσει».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».
monoklonika antisomata
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν-Eli Lilly: Προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η συγκεκριμένη θεραπεία της Eli Lilly βρίσκεται υπό την κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συνολικά, 18 κράτη-μέλη υπέγραψαν την κοινή σύμβαση για την αγορά έως και 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bοήθεια 41 εκατ. σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.